Simona Paula Dobrescu

BARI – ITALIA / Vizita E. S. Victoria Bagdassarian, ambasador al Armeniei, în Puglia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Tricase (Lecce) splendidă localitate maritimă situată în sudul Italiei (“tocul  cizmei italiane”) organizează de 15 ani Salento International Film Festival (SIFF). Bogatul program al ediției din acest an, desfășurat de la 1 la 9 septembrie, a cuprins proiecții de filme naționale și internaționale aparținând producției cinematografice independente, în afara circuitelor cinematografice,conferințe,expoziții fotografice, cât și un important moment muzical susținut de Orchestra Naregatsi Folk din Erevan. Duminică seară pe 9 septembrie, după ceremonia de premiere a filmelor în concurs, cei 31de  muzicieni în marea lor majoritate tineri, au prezentat timp de o oră un concert de muzică tradițională armeană, la eveniment fiind  prezenți înalți oaspeți ca: Ministrul Culturii al Republicii Armene, doamna Profesoară Lilit Makunts, pentru prima dată în Italia, Ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară în Italia E.S. doamna Av. Victoria Bagdassarian, însoțită de  consul dr.Aghvan Ayvazyan.                  

În dimineața zilei de 10 septembrie, doamna Ambasador Bagdassarian, pentru prima oară în Puglia, s-a întâlnit cu Prefectul, Primarul orașului metropolitan Bari și Rectorul Politehnicii. 

Mariam Siranuk Quaranta împreună cu mama ei Araksi privesc fotografiile străbunilor din Satul Nor Arax

Domnul Rupen Timurian,E.S.Victoria Bagdassarian și consul Aghvan Ayvazyan,

După-amiază, într-o atmosferă mai puțin formală, dar caracterizată de profunde sentimente de prietenie, doamna ambasador Victoria Bagdassarian a întâlnit o parte din membrii comunității armene din Bari, în frunte cu domnul Rupen Timurian, fiul său Dario, cunoscut antreprenor, verii lor Mariam Siranuk Quaranta, fratele ei Tito și mama lor Araksi, profesorul Boloyan, originar din Siria, o reprezentanță a primăriei din Canosa di Puglia, administrație care în anul 2016 a recunoscut Genocidul împotriva armenilor și mulți intelectuali italiani: politici, profesori și scriitoare. Întâlnirea s-a ținut la Centrul Cultural de Studii Orientale din Bari, care cu această ocazie s-a unificat cu Centrul de Studii dedicat poetului armean Hrand Nazariantz unde E.S., doamna Ambasador Bagdassarian a pronunțat un scurt dar cuprinzător discurs. În înaltă funcție de doi ani de zile, doamna Ambasador și-a exprimat părerea de rău că nu a putut veni până acum în Puglia, unde barezii se aseamănă mult cu armenii, fiind ospitalieri, cu suflet, întreprinzători și cu un crescut simț al afacerilor. Domnia Sa a amintit de prezența unor biserici pe teritoriul regiunii Puglia, la Bari,Taranto,Canosa di Puglia, Nardo’, care amintesc de existența armenilor încă din perioada dominației bizantine. Sincer emoționată a vorbit de Villaggio[Satul] Nor Arax, instituit la Bari de poetul armean Hrand Nazariantz în anul 1926, unde s-au refugiat, au lucrat, țesând covoare o întreagă comunitate de circa 100 de persoane, azi locuind acolo doar 2 familii, în total 4 persoane. Cu lacrimi în ochi doamna ambasador a exaltat calitățile poporului armean de ieri și de azi! A prezentat pe scurt liniile principale ale politicii interne și externe ale Armeniei, pomenind de recenta schimbare politică care s-a realizat în mod pașnic ,”Revoluția de catifea” și care din fericire nu a produs instabilitate. A precizat că deși Armenia face parte din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), are cu Uniunea Europeană (UE) un raport privilegiat, prin semnarea unui acord de parteneriat, reușind să mențină un echilibru,cu ambele instituții. Personal Domnia Sa, lucrează intens în vederea înfrățirii unui oraș din Puglia cu unul din Armenia, depunând de asemenea eforturi în vederea obținerii a două linii aeriene care să lege Erevan cu Roma și cu New York.  Consideră de mare importanță, vizita recentă a președintelui italian Mattarella în Armenia. În încheierea discursului său, a invitat pe toți cei prezenți, să formuleze proiecte, fiecare în baza competențelor, pe care se angajează să le susțină, în vederea realizării lor. Doamna Ambasador Bagdassarian după ce a răspuns la întrebările publicului, nu înainte de de a strânge mâna la toți cei prezenți ,a tăiat tortul decorat cu imaginea celor două steaguri încrucișate, cel Armean și cel Italian.

Am putut să scriu aceste rânduri fiind prezentă la eveniment, explicându-i doamnei Ambasador pentru cine luam de zor notițe, pentru prietenii armeni de la București. Totodată am reușit să culeg o impresie personală despre Domnia Sa: o prezență feminină deosebit de plăcută, o persoană competentă, pragmatică dar și sufletistă!

Pe 11 septembrie 2018 E.S.Victoria Bagdassarian, Ambasadoarea Armeniei  în Italia, s-a întâlnit cu președintele regiunii Puglia dott. Michel Emiliano, a vizitat Muzeul Arheologic “Santa Scolastica” din apropierea khacikarului și Teatrul Petruzzelli, situat în Corso Cavour. Vizita doamnei Ambasador a fost scurtă, dar plină de importanță și semnificație, atingând multe dintre aspectele vieții în totalitatea ei.                       

 

Simona Paula Dobrescu

 

 

E.S.Ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Armenia

în Italia, Victoria Bagdassarian

și autoarea corespondenței din Bari,

Simona Paula Dobrescu