Simona Paula Dobrescu

BARI / ÎNTÂLNIRILE LAUREI EPHRIKIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Laura Ephrikian între Cettina Fazio Bonina Preşedinta Asociaţiei culturale”Porta d’Oriente şi ziarista Marisa Di Bello

La invitația Asociaţiei culturale “Porta d’Oriente”[Poarta Orientului] a sosit la Bari în 26 mai 2017 artista Laura Ephrikian, pentru lansarea ultimei cărți pe care a scris-o intitulată :”Incontri” [Întâlniri].

Imagini africane pictate pe lemn.Creații ale artistei Laura Ephrikian

Este a doua vizită pe care o face pe aceste meleaguri, prima a avut loc pe 4 noiembrie 2015, cu ocazia prezentării unei alte cărți la Universitatea din Bari,cu titlul :”La vita non ha eta’ “[Viața nu are vârstă]. Întâlnirea membrilor Asociaţiei culturale “Porta d’Oriente” şi a unui public intelectual,cu artista de origine armeană,a avut loc într-un încântător loc din Bari: Villa de Grecis.

Laura Ephrikian, actriţă de teatru, televiziune, cinema (a avut un rol în filmul “La masseria delle allodole”-“Ferma ciocârliilor”inspirat de cartea Antoniei Arslan, realizat de frații Taviani) şi prezentatoarea unei ediții a Festivalului de muzică uşoară din Sanremo, se dedică în prezent picturii şi consemnării  pe hârtie a propriilor amintiri legate de viața personală şi profesională. În prezent dedică mult timp activităților de solidaritate, pe care le desfăşoară în Africa. Cu banii pe care îi obține din vânzarea unor obiecte (farfurii în lemn decorate personal de ea cu motive tipice ale continentului african)şi a cărților pe care le scrie, Laura Ephrikian ajută mulţi copii din Kenya, care au nevoie de îngrijiri  medicale, hrană şi apă potabilă şi în acelaşi timp, trebuie să fie îndrumați  şi şcolarizați. Cartea pe care Laura Ephrikian a prezentat-o la Bari, împleteşte amintirile legate de originea armeană a artistei (bunic şi tată , de la care a moştenit pasiunea pentru artă, muzică şi pictură) cât şi cele legate de viața artistică (întâlniri cu personalități din lumea culturală italiană ). Numele ei, Laura, conține în mijlocul cuvântului, 

vocala  a. A, de la Armenia, Africa, Amicicizia [Prietenie] Amore[Dragoste]. Artista consideră litera a, o literă magică pentru că viața, activitatea ei,trecută şi prezentă este legată de : Armenia, Africa, Amicizia şi Amore!

Armenia a cunoscut-o anul trecut când a vizitat-o, aducând omagiu victimelor Genocidului; Africa a învățat s-o cunoască din suferințele copiilor;  l’Amicizia i-a facilitat viața; l’Amore i-a împlinit existența! Laura Ephrikian pune multă pasiune în ceea ce scrie. În vârstă de 70 de ani, azi se simte mai tânără de când era tânără, pentru că liberă, pleacă departe şi explorează locuri noi. Romantică şi plină de pasiune deapănă propriile amintiri, legate de anumite perioade ale vieții sale, în care a învățat să nu aibă certitudini absolute şi să pună îndoiala  înainte, lucru care i-a permis să  reflecteze. Laura Ephrikian în întâlnirea cu atentul  public din Bari, a reuşit să transmită celor care au ascultat-o seninătatea vieții sale actuale, comparată cu un curcubeu, plină de culorile păcii interioare.

 

Simona Paula Dobrescu