BARI | Amintind victimele creștine ale incendiului din Smirna

Duminică 18 septembrie, în biserica San Giovanni Crisostomo[Ioan Gură de Aur] cea mai veche din Bari, ce datează din secolul al XIII-lea, situată în centrul vechi al orașului, la doi pași de bazilica Sfântul Nicolae, în timpul liturghiei au fost pomenite victimile creștine ale incendiului din Smirna de acum 100 de ani (13 septembrie 1922).


Un mic grup de prieteni greci și armeni era prezent în biserica, parohiei catolice de rit greco-bizantin. Sunt urmașii celor care s-au refugiat la Bari, unde au găsit ospitalitate.

În timpul războiului greco-turc (1919-1922) un incendiu a distrus cea mai mare parte a orașului port: cartierul grecesc, armean și cel al europenilor, locuit mai ales de italieni. De această catastrofă scrie și Antonia Arslan în ultimele pagini ale cărții sale “La strada di Smirne” [Drumul din Smirna].
Războiul cu masacrele și devastările sale, este urmat de marele incendiu.“Trei zile durează focul la Smirna. Trei zile pentru a distruge un oraș, memoria și istoria sa, cât și unicul său caracter: vor rămâne numai cărțile poștale ilustrate pentru a aminti de un port modern, cât și de caravanele de cămile, de lumea activă și poliglotă din strada Franque, de bazare, de teatre de cinema, de hoteluri și de piață de flori. Totul este în ruină și în doliu“.
Simona Paula Dobrescu

