Simona Paula Dobrescu

BARI / AMINTIND… MEDZ YEGHERN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

afis

Asociaţia culturală “Angelus novus” din Bari, în cadrul interesantelor activităţi pe care le organizează cu regularitate, în sediul din strada privată Borrelli situat în centrul oraşului, vis-a-vis de Piccolo Teatro [Teatrul Mic] a decis să proiecteze în data de 27 ianuarie 2016, în ziua dedicată MEMORIEI, filmul: “La masseria delle allodole” [Ferma ciocârliilor]. O scurtă conferinţă despre Armenia ţinută de profesoara şi prietena Nellina Guarnieri a deschis seara, în care s-a amintit Genocidul poporului armean.

Filmul proiectat, al regizorilor, fraţii Paolo şi Vittorio Taviani, vizionat în Italia pentru prima dată, vineri pe 23 martie 2007, după ce a fost prezentat la Festivalul de la Berlin, se inspiră din cartea cu acelaşi nume a Antoniei Arslan, intelectuală italiancă de origine armeană, în care autoarea povesteşte tragica istorie a familiei sale.

Regizorii sosiţi la Roma la sfârşitul anului 1950, îşi amintesc cu emoţie de Melania, o femeie micuţă şi slăbuţă care le lustruia casa de dimineaţă şi până seara, iar când se odihnea le povestea tinerilor băieţi dramatica istorie a poporului său. Pe vremea aceea, ei nu dădeau prea mare atenţie şi importanţă acelor povestiri, crezându-le legende, descoperind după o jumătate de secol că Melania le spusese adevărul. Au realizat filmul, unind propriile amintiri cu cele ale Antoniei Arslan, emoţionându-se constatând că drama Armenilor, în carte ca şi în film este legată şi de Italia, la Padova găsindu-se unul din membrii familiei Avakian de profesiune medic.la%20masseria%20delle%20allodole.bimbi-thumb

La filmul turnat în Bulgaria, în mare parte la Plodviv în cartierul armenesc, unde casele şi străzile au rămas aproape la fel, a partecipat un cast de actori “multietnic”,  format din: André Dussolier şi Mariano Rigillo, Tcheky Karyo şi Arsinee Khanyan (admirată şi în filmul Ararat de Atom Egoyan, soţul ei în realitate), Alessandro Preziosi şi o extraordinară Paz Vega, Angela Molina şi Mohammad Bakri.

În prima parte a filmului predomină culorile strălucitoare de verde şi albastru şi un sens de pace şi seninătate, în partea a doua, culorile întunecate şi durerea femeilor deportate în deşert.

La masseria, tradusă în româneşte prin cuvântul fermă, în film apare mai bine zis ca un conac; a fost construită în Nordul Bulgariei, la poalele unui deal ciudat ca aspect, alături de ruinele unui antic castel, ţinând cont de stilul epocii de atunci.

masseria_allodole_2

Filmul povesteşte marea Istorie a unui popor, intrând în adâncul fiecărui personaj: tineri, bătrâni, femei şi oameni, care iubesc, suferă şi mor.

Regizorii au reuşit să documenteze o mare tragedie colectivă şi să condamne fanatismul Junilor Turci.

Simona Paula Dobrescu