Elena Chobanyan

„Bărbatul poate fi bine îngrijit dar nu machiat” – spune Alina Gharibyan, make-up artist

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Femeile nu se machiază doar în zilele noastre, ci  s-au machiat încă în Egiptul Antic, din secolul al V-lea î.Hr. … sau poate mai devreme. Sculpturile egiptene care au ajuns în zilele noastre sunt o dovadă a multor trucuri cosmetice. În acest context, Cleopatra (69-30 î.Hr.), de pildă, care folosea argilă albă, lapte de măgar și uleiuri aromatice pentru albirea şi înmuirea pielii, descria diverse rețete cosmetice, tehnici de înfrumuseţare şi vindecare. Egiptenii erau convinși că folosirea culorii negre pentru ochi era nu doar pentru a arăta enigmatic, ci și pentru protejarea ochilor de lumină. Iar genele false „glamour“ de azi, sprâncenele groase și culorile roşu din obraz nu sunt invențiile secolului  XXI, ci şi idei ale Egiptenilor .

“Noile abilități şi secrete mici în make-up pot fi studiate și aplicate în munca de zi cu zi. Există multe tehnici diferite ce corectează problemele, cum ar fi ridurile, pielea roșie și pigmenții. Cu ajutorul machiajului femeile nu doar dobândesc farmec şi frumuseţe, ci și pot îngriji pielea și defectele feței. De exemplu, fața rotundă poate deveni îngustă și pronunțată în mod vizual datorită conturului„ – spune Alina Gharibyan,  make-up artist care a învăţat în studioul „Beauty Fabric“ şi a participat la seminarele fondatorului Ashkhen Kostandyan.

– Majoritatea muzicienilor visează să iasă pe marile scene și să colaboreze cu artiști consacrați. Care este cel mai mare vis al Alinei Gharibyan?

– Prima mea profesie a fost contabilitatea, dar cu mulți ani în urmă îmi machiam prietenii, fără nici o pregătire profesională sau recalificare. Îmi plăcea foarte mult să machiez şi creez. Când am observat, că mulți oameni îmi apreciază munca, am decis, în cele din urmă, să-mi aprofundez cunoştinţele în domeniul preferat și.., într-adevăr, am un singur scop: să fondez propriul studio de make-up.

– Sunt sigură că se va îndeplini într-o zi. Cum ați estima nivelul artiştilor de make-up armeni de astăzi?

– Apreciez şi evaluez positiv munca artiştilor de make-up din Armenia. În fiecare zi poţi observa creatori noi şi profesioniști în acest domeniu interesant. Este adevărat, că unii dintre ei merg mai departe, iar ceilalţi înțeleg, în cele din urmă, faptul că această meserie nu este a lor, pentru ei. Prin urnare, doar profesioniştii harnici şi creativi rămân în această industrie competitivă. Iar armenii sunt buni în multe privințe…

– Bărbații sunt încurajaţi să se machieze sau acesta este doar apanajul femeilor?

– Desigur, machiajul este creat mai mult pentru femei. Însă există meserii, cum ar fi teatru, muzica, etc., unde se simte nevoia de machiaj. În alte cazuri eu personal nu accept ideea ca bărbații să se machieze. Imaginați-vă, la un moment dat, un bărbat ce se machiază în fiecare zi înainte de a ieşi din casă.., cum va fi? Totuşi, fiecare persoană trebuie să acorde atenție la aspectul său fizic. Deci, bărbatul poate fi bine îngrijit, dar nu machiat.

Elena Ciobanyan

  •  
  •