Mihai Stepan Cazazian

BAFTA 2020 / Andy Serkis recompensat pentru „contribuţia excepțională adusă industriei filmului britanic”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Trofeele BAFTA, cele mai importante distincţii ale industriei de film britanice, atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de membrii Academiei Britanice de Artă a Filmului şi Televiziunii (British Academy of Film and Television Arts), au fost decernate duminică  2 februarie în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Londra.

Trofeul BAFTA pentru
contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic a fost decernat
actorul Andy Serkis, pentru
activitatea sa de pionierat în domeniul jocului actoricesc „motion-capture” în
cazul personajelor generate de calculator.

El a spus că este „profund onorat și încântat să primească  acest premiu”: „Mă consider extrem de norocos să am o carieră atât de fascinantă și continuă în povestiri vizuale, ceea ce mi-a oferit oportunitatea de a colabora cu mulți dintre cei mai mari artiști, tehnicieni și artizani ai lumii. De asemenea, cu ei aș dori să împart această distincție minunată “.

Serkis s-a născut și a crescut în comitatul Middlesex. Mama sa, Lylie (născută Weech), era englezoiacă iar tatăl său, Clement Serkis, era din Irak, de origine armeană. Numele original al strămoșilor săi era „Sarkisian” . Tatăl său a lucrat deseori în Orientul Mijlociu, în timp ce Serkis și frații săi au fost crescuți în Marea Britanie.

Academia Britanică de Artă a  Filmului  și Televiziunii a dorit să-l recompenseze pe acest actor, producător și regizor de origine armeană. A fost primul său BAFTA. Andy Serkis a ajutat la revoluționarea cinematografiei în ultimii 20 de ani prin  lucrările sale excepționale și revoluționare de captare a mișcării pe personaje precum The Lord of the Rings, King Kong și recent trilogia  Planet of the Apes. Și totuși, în ciuda activității sale revoluționare, Andy Serkis a trecut în mare parte neobservat de cei care acordă marile premii din industria filmului. Totul s-a schimbat la BAFTA din acest an, când actorul în vârstă de 55 de ani a câștigat  respectul și premiul britanic pentru munca pe care a realizat-o  de-a lungul anilor.

Ian Mckellen, partenerul său din The Lord of the Rings (îl interpretează pe magul Gandalf, în timp ce Andy Serkis îi împrumută caracteristicile lui Gollum), l-a prezentat la acordarea Premiului BAFTA.