Mihai Stepan Cazazian

BACĂU / Ziua mondială a lecturii pentru omagierea victimelor genocidului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0025

Marţi, 21 aprilie 2015, începând cu ora 12.00, la sediul Uniunii Armenilor din România, filiala Bacău a avut loc prima manifestare consacrată comemorării a 100 de ani de la “Genocidul Împotriva Armenilor”, manifestare inclusă într-un complex program comemorativ “Centenarul Genocidului Împotriva Armenilor” care se va finaliza pe 25 aprilie la Ateneul din Bacău.

În deschidere, în prezenţa unei numeroase asistenţe formată din elevi ai unor colegii băcăuane, reprezentanţi ai administraţiei locale, cadre didactice, scriitori şi a doi cercetători ştiinţifici de la <Institutul de Armenologie a Universităţii “Babeş-Bolyai”> din Cluj-Napoca, profesor dr. Attila Iakob şi Drd. Claudia Daraban, preşedinele Uniunii Armenilor din România, filiala Bacău, domnul Vasile Agop, a făcut o prezentare documentată a încercatei istorii a poporului armean.
În cadrul “Zilei Mondiale a Lecturii pentru omagierea victimelor genocidului” scriitorul Mircea Bostan, membru al Uniunii scriitorilor din România, filiala Bacău, a citit pasaje din operele scriitorilor armeni William Saroyan, Alexandr Topcian, Varujan Vosganian şi alţii.
Apoi, prof. dr. Attila Iakob a vorbit asistenţei despre însemnătatea recunoaşterii genocidului împotriva armenilor din punct de vedere juridic, politic şi uman.
Prin această manifestare, comunitatea armeană din Bacău a adus un pios omagiu victimelor genocidului armean, manifestare marcată de emoţie plenară, în care gândurile tuturor armenilor, şi nu numai, s-au făcut un tot, împotriva atrocităţilor macabre suportate de poporul armean în 1915.
Apreciem că întreaga manifestare culturală a avut un scop nobil, reprezentând în esenţă lupta poporului armean pentru recunoaşterea genocidului devenit simbolul luptei fiinţei umane pentru dreptul la viaţă şi pentru o lume mai tolerantă, în care astfel de întâmplări să nu se mai petreacă niciodată.

Armand Agop, reprezentant a tinerilor armeni din Bacău

DSC_0023