Mihai Stepan Cazazian

BACĂU Teambuilding armenesc

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1238303_626799760705823_257216204_n 

În perioada 6-8 septembrie 2013, Uniunea Armenilor din România – Filiala Bacău a fost gazda unei acţiuni de mare anvergură.  Astfel, mai ales sub coordonarea tinerilor armeni din Bacău au avut loc o serie de activităţi care au implicat atât publicul bacăuan, cât şi pe tinerii armeni veniţi din toată ţara.

Proiectul de faţa a avut la bază ideea de teambuilding. Cum se puteau aduna tinerii armeni din România pentru a se cunoaşte, în primul rând, sau  pentru a interacţiona? Sau pentru a face cunoscute radăcinile etnice din zonele din care provin, şi,  mai ales, pentru a colabora în vederea obţinerii unei ţinte precise? Bineînţeles, printr-o activitate de teambuilding!

La Bacău au sosit din mai multe oraşe ale ţării aproape 30 de tineri armeni .  Activitatea de teambuilding a început încă din prima zi, când, la sediul UAR din Bacău, grupul a fost împărţit în 5 echipe alese prin tragere la sorţi. După aflarea coechipierilor, când membrii comunităţiilor armene din Bucureşti, Piteşti sau Constanţa  s-au regasit pe listă alături de cei din Cluj,  Gherla sau Târgu Ocna, activitatea principala  s-a stabilit la Ateneu, la Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, unde s-a desfăşurat spectacolul “Valori culturale interetnice”.  Acesta l-a avut în prim-plan pe dl Varujan Pambuccian care a realizat o prezentare cu privire la evoluţia tehnologiei, la secretele ascunse de aceasta şi la noile inovaţii referitoare la obţinerea diferitelor obiecte din cadrul unor domenii variate. Partea a doua a spectacolului a cuprins o serie de dansuri armeneşti prezentate de ansamblul “Vartavar” din Bucureşti, ale cărui reprezentaţii au fost presărate cu dansuri ceangăeşti, rrome sau populare româneşti, puse în scenă de ansambluri invitate din zona municipiului Bacău şi din împrejurimi. Seara a fost incheiată cu difuzarea filmului “Ararat”, care le-a oferit ocazia tuturor invitaţilor din sală de a înţelege povestea armenilor de pretutindeni.

543442_697362846960080_1509700002_n

În ziua a doua a programului, trasăturile teambuildingului au răsunat încă de dimineaţă. Tinerii armeni grupaţi în cele 5 echipe au fost supuşi unei provocări: Parcul Aventura. Acest parc, după cum sugerează şi denumirea lui, le-a oferit concurenţilor o aventură de neuitat în care şi-au demonstrat abilităţile fizice, dar, mult mai important, cele de cooperare şi de fair-play. Pe scurt, fiecare echipă a parcurs traseele din parc, în ordinea dificultăţii lor (au urcat pe butuci, au mers pe sârmă, au coborât cu tiroliana etc.), demonstrând curajul, rezistenţa fizică, solidaritatea faţă de coechipierii care aveau nevoie de ajutor, şi determinarea pentru a termina traseele în timp record faţă de ceilalţi concurenţi. Astfel, şi-au intrat în rol organizatorii evenimentului, membrii comunităţii de tineri armeni din Bacău, care i-au supervizat pe concurenţi, le-au cronometrat traseele, şi le-au punctat activitatea după un barem de acordare a punctajelor bine stabilit. Această provocare i-a incitat pe concurenţi să lucreze împreună pentru a scoate punctaje bune, punând în practică anumite strategii, deci, comunicând cu cei din echipă, fie că erau din oraşul lor, fie că erau din alte zone. Toate acestea au fost notate de observatorii armeni din Bacău, care nu au putut trece cu vederea episoadele pline de haz când unii sau alţii au rămas suspendaţi pe anumite jocuri din traseu.

În timp ce participanţii la proiectul de teambuilding s-au retras pentru a-şi reface forţele, organizatorii evenimentului au început calcularea primelor punctaje pentru stabilirea unei ierarhii a celor cinci echipe. După o nouă întânire la sediul uniunii, când au avut loc activităţi de interacţionare între membrii grupelor, a urmat o seară festivă. Momentul suprem al acestei seri s-a concretizat a fi cel în care toţi tinerii armeni, în frunte cu doamna Bela Martikian, coregrafa ansamblului “Vartavar”, au uitat de tocuri sau de îmbrăcămintea uşor incomodă, şi au dat frâu liber spiritului armenesc în paşi de dans specifici . Aşadar, tinerii armeni din întreaga ţară, fie din Bacău, Bucureşti, Constanţa sau Piteşti, Tg. Ocna,  Cluj sau Gherla, au format un tot, dansând aceiaşi paşi şi emanând aceeaşi stare de bine, de reuşită, pentru că, în fond, cu toţii provin prin radăcinile lor dintr-o Armenie  victorioasă.

1000337_626799884039144_1880469154_n

Ultima zi a programului a venit cu o nouă proba pentru tinerii armeni, o invitaţie la necunoscut printr-un joc de “treasure hunt” (vânătoare de comori). Prin această provocare, fiecare echipă a pornit în căutarea unor litere armeneşti, a unor locuri cu rezonanţă istorică pentru trecutul armenilor din Bacău, străzi, clădiri, spaţii în care au existat Biserica Armeana din Bacău sau Piaţa Cristi Cristoveanu (om politic armean), instituţii ce poartă în prezent numele unor armeni importanţi etc., fiind ghidaţi de o serie de indicii rătăcite în versurile unei poezii originale. În cursa spre “Finish” – locul stabilit pentru înmânarea premiilor, tinerii armeni s-au confruntat cu desluşirea tainelor din versuri, cu exerciţii de gândire şi de perspicacitate, cu probe de interacţionare cu cetăţenii din Bacău pentru aflarea unor informaţii.  Au făcut fotografii ca obiective importante din cadrul  “vânătorii” şi, mai mult decât atât, au colectat  cartonaşe cu steagul Armeniei, de la punctele de control, unde coordonatorii   evenimentului le-au prezentat anumite aspecte din istoria armenilor din Bacău. Organizatorii şi-au împărţit sarcinile astfel încât, în timp ce unii erau deţinătorii de informaţii preţioase la punctele de control (check-point-uri), alţii au însoţit fiecare echipă în parte, supervizând comportamentele coechipierilor privind cooperarea şi determinarea acestora, iar alţii s-au ocupat de pregătirea festivităţii de premiere într-un cadru restrâns şi familiar (locul care marca finalul jocului), unde invitaţii s-au simţit în largul lor.

La final, după calcularea ultimelor punctaje, tinerii armeni au fost premiaţi cu diplome de participare, iar echipa câştigătoare, cu medalii şi premii din partea Uniunii Armenilor din România – Filiala Bacău.

Fotografii… Impresii de final… Aplauze… Îmbrăţişări… Zâmbete… În acest fel s-a încheiat proiectul de teambuilding de la Bacău. Amintirile au rămas încă vii şi , cu siguranţă, vor mai rămâne, pentru că scopul suprem a fost atins: la Bacău, s-a reuşit crearea Armeniei mici a tinerilor armeni din România. Ne-am cunoscut, am interacţionat, am colaborat, ne-am încurajat şi, în final, în ciuda ierarhiei jocului, cu toţii am câştigat! Ce am câştigat? O experienţă de neuitat!…

Diana – Cornelia Agop – UAR – Filiala Bacău