Mihai Stepan Cazazian

BACĂU / Sesiune de dezbateri şi comunicări

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0081

În perioada 21-25 aprilie 2015, Institutul de Armenologie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a participat la Centenarul Genocidului Armean, eveniment organizat de Uniunea Armenilor din România Filiala Bacău.

La invitația domnului Președinte al filialei, Vasile Agop, doi cercetători ai Institutului au susținut prelegeri referitoare la evenimentele tragice din 1915 și efectele acestora asupra comunității armene din România.

Prelegerea domnului dr. Iakob Attila s-a axat pe dinamica genocidului și o analiză din perspectiva juridic istorică pe plan regional și internațional a problemei genocidului armean.
Domnișoara drd. Claudia Daraban a continuat firul logic al prezentării anterioare din perspectiva migrației armenilor în spațiul românesc și rolul acestor refugiați în relația cu societatea românească și aportul lor la dezvoltarea comunității armene din România.

DSC_0093

Aceste prelegeri s-au încadrat în contextul evenimentului care a conținut și momente artistice: studiu educaţional din 21 aprilie 2015 – prezentat de  prof. Dumitru Ficuță de la Casa Corpului Didactic din Bacău, urmat de vizionarea de filme documentare – „The Armenian Genocide” și „Recunoaște 1915” în regia lui Florin Kevorkian și a Izabelei Bostan, joi 23 aprilie vernisajul expoziției de pictură și grafică „The Colour of Pain”,  respectiv  sâmbătă 25 aprilie Concertul Simfonic al Filarmonicii „Mihail Jora”.

Săptămâna comemorării a fost deschisă de evenimentul „Ziua mondială a lecturii pentru omagierea victimelor genocidului”, parte a efortului mondial de omagiere a peste un milion cinci sute de morți, în cadrul căreia s-au organizat lecturi reprezentative din literatura dedicată genocidului.

La manifestările organizate de Uniunea Armenilor din România, filiala Bacău, au participat, pe lângă reprezentanți ai mediului academico-cultural, și un număr mare de tineri interesați de istoria și cultura comunității armene. Pe acestă cale Institutul de Armenologie dorește să își exprime mulțumirile față de filiala Bacău a Uniunii Armenilor din România și să participe în continuare la evenimente de asemenea anvergură.

Institutul de Armenologie al Universităţii Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca