Mihai Stepan Cazazian

BACĂU / Seară de poezie armeană Recitând despre viaţă…cu actorul Ion Goranda

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0000

            În  cadrul manifestării ,,Zilele filmului armenesc”, un proiect cultural-educaţional, al cărui element catalizator a fost domnul Vasile Agop, preşedintele Uniunii Armenilor din România, filiala Bacău, vineri, 4 septembrie 2015, la sediul filialei armenilor din Bacău s-a redescoperit poezia. O superbă seară de poezie armeană, urmată de lansarea poemului ,,Evadat din carcera nopţii”,  de Mircea Bostan.

Trei foşti colegi de şcoală generală, însumând venerabila vârstă de 180 de ani, actorul, Ion Goranda, preşedintele Uniunii Armenilor din România, filiala Bacău, Vasile Agop şi poetul, Mircea Bostan, au oferit numeroasei asistenţe o seară de poezie memorabilă.

Ion Goranda, actor la teatrul ,,Bacovia” din Bacău a recitat ,,Dumnezeieşte” din operele poeţilor armeni, Luiza Terzian, Ioana Ştefănescu-Bogdan, Avetik Isahakian, Arşaluis Sarchisian Gurău, Haig Acterian şi Varujan Vosganian. Venit din ,,Galaxia Actorilor cu Har”, Goranda a emoţionat asistenţa prin interpretare, capacitatea de a se  transpune în imaginar şi forţă. Şi…ca la un semn divin, la un moment dat, întreaga asistenţă a căzut în transă, articulându-şi sufletul pe grăirea actorului. Actor şi public în căutarea lui Dumnezeu. Căci aşa s-a întâmplat când timpul nu s-a mai măsurat în secunde ci în litere arcuite spre desăvârşire.

DSC_0006

Apoi… pe aceleaşi coordonate emoţionale s-a lansat către citire…poemul ,,Evadat din carcera nopţii” de Mircea Bostan. Cuvintele au spart orice bariere, dilatând aerul într-o senzaţie colectivă de debarasare completă de cotidian, într-o lume a literei bine scrisă şi bine rostită.

O seară pe care asistenţa nu o va uita curând. O seară a frumosului şi limpezirii în care ,,Doamna Poezie” a fost ,,The First”!

Pentru organizatori…respect şi o fărâmă de suflet spart în artă!

Să vă ţină Dumnezeu obiceiul!

Ofelia Radu, membră a UAR sucursala Bacău