BACĂU / Şănorhavor Nor Dari ev Surp Dzănunt!
– La mulţi ani şi naştere sfântă! – reprezintă urarea pe care şi-o adresează armenii în ziua de Crăciun.
În ziua de 6 ianuarie, armenii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc ziua Naşterii Domnului. În aceeaşi zi se sărbătoreşte şi Botezul Domnului, tradiţiile fiind asemănătoare cu cele ale românilor.
Oameni frumoşi, voie bună şi artă culinară tradiţională armenească! Cu acest prilej Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacău – preşedinte Vasile Agop, a adunat din nou oameni din comunitatea armenească de la Tg. Ocna, Roman , Bacău şi nu doar atât, cât şi simpatizanţi armeni.
O zi de sărbătoare începută cu o slujbă specială a preotului protoiereu Avedis Mandalian vicar al Arhiepicopiei Bisericii Armene din România, canonic de vastă şi rafinată cultură. Bineînţeles colindele au răsunat într-o atmosferă caldă a glasurilor de copii!!! Moş Crăciun şi-a făcut apariţia ca întotdeauna, prin nămeţi şi clinchet de clopoţei, aducând daruri, sănătate şi multă bucurie! Copiii au demonstrat faptul că darurile primite sunt pe deplin meritate, s-au străduit să fie cuminţi şi ascultători tot anul. Ca de fiecare dată gospodinele s-au întrecut pe ele însele în arta culinară, fiecare invitat având bucuria de a gusta din plin din aceste bunatăţi cu specific armenesc (rafinamente culinare de gusturi şi arome). Cele mai cunoscute și persistente bucate sunt pastrama și sugiuk; supă din hurut (concentrat din verdețuri muiate în lapte acru și uscate) și cu urechiușe (mici colțunași umpluți cu carne) servită de Sfânta Maria la Hagigadar; fripturi “grase” de plăcerea gustului asortate cu pepeni, gogonele şi castraveţi; geagic – salată de castraveți cu iaurt diluat și cu mujdei de usturoi; dolma (sărmăluţe în foi de varză); humus; tabouleh – salată de bulgur cu pătrunjel; baclava, marlenka (produs din miere), harisa şi multe alte delicatese.
Datini frumoase armeneşti împletite cu cele româneşti “dansul caprei” – acel moment din dansul caprei care semnifica “moartea” anului tocmai încheiat şi naşterea anului care vine, urăturile de Anul Nou, versurile vechi păstrate și transmise din generație în generaţie, farmecul iernii de la țară.
Cu acest prilej doresc să urez membrilor comunităţii armene din România, armenilor de pretutindeni şi celor care îi preţuiesc sărbători fericite, un an nou mai frumos, cu belşug în casă şi cu linişte în suflet. Mulţumiri celor implicaţi în organizare şi participare la aceasta frumoasă seară de CRĂCIUN ARMENESC 2017 !
Cristina Elena Stoica –
membru – simpatizant al Uniunii Armenilor din România