Mihai Stepan Cazazian

BACĂU / Program educațional cu titlul “Comemorarea victimelor Genocidului împotriva armenilor”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

     

Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu” Bacău a găzduit între  10-26  mai 2017 un program  de activități  culturale și educative  sub titlul “Comemorarea victimelor  Genocidului împotriva armenilor” – 1915-2017,  organizat de U.A.R. sucursala  Bacău, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Colegiul Naţional “Gheorghe Vrănceanu” Bacău şi Colegiul Naţional “Ferdinand I” Bacău.

Primul  reper  al activității a fost Sesiunea de referate şi comunicări  “102 ani de la Genocidul împotriva armenilor”, (coordonator  prof. Dumitru Ficuţă), la care au luat parte,  în secțiuni, elevi iubitori de cultură, adevăr și istorie din zece clase IX-XII  din liceu, care au evocat și condamnat ororile genocidului din 1915.  Elevii au aflat conotațiile termenului „genocid”,  introdus  în spațiul public de cercetătorul polonez  Raphael Lemkin în 1944, fiind apoi folosit în Convenţia ONU din 1948 asupra Prevenirii şi pedepsirii crimei de genocid. Au fost evocate  în referatele elevilor, citând bibliografia problemei,  Primul genocid armean din 1895, când Sultanul Abdul Hamid II a orchestrat un pogrom cu 200 000 victime și al doilea Genocid din 1915, când au nurit 1,5 milioane armeni. S-a amintit că  Puterile europene au avut o reactivă slabă, iar guvernul turc continuă și astăzi să nege genocidul, acesta fiind unul dintre cauzele principale a controverselor dintre Uniunea Europeană și Turcia.

A doua activitate de substanța a programului  a fost o  ședință a Cercului de Istorie Recentă din liceu  cu tema „Cultură şi civilizaţie armeană”. Au participat la manifestare, alături de gazdele elevi și profesori, invitați de marcă ai comunității armene din Bacău, președintele U.A.R. Bacău, Vasile Agop,  reprezentanți ai organizațiilor minorităților naţionale din Bacău. Din partea U.A.R. București a participat prof. dr. Varujan Pambuccian, Deputat din partea comunității armene în Camera Deputaţilor, Liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Activitatea s-a desfășurat în Cabinetul de istorie al liceului și a început cu un moment de reculegere în memoria vitimelor de acum 102 ani. O primă prezentare power point intitulată “Armenia de azi” a evocat istoria armenilor din antichitate până astăzi, având pe ecran imaginea muntelui Ararat, capitala Erevan, harta politică, culorile drapelului  și stema statului armean, iar în fundalul sonor, acordurile  imnului statului Armenia.  

            A doua prezentare a evocat „Armenii care au schimbat lumea”. Armenii sunt unul dintre cele mai vechi popoare din istoria omenirii. Dorința armenilor de a se ridica mereu la nivelul strămoșilor sau chiar să depășească realizările acestora  i-a făcut să exceleze în toate domeniile în care au activat, fie arte sau științe exacte, au contribuit la civilizația omenirii cu numeroase invenții, inovații sau creații de cultură care au schimbat considerabil lumea actuală. Au fost evocați: fotograful Ara Güler, zis și “Ochiul din Istanbul”; fotograful Iousouf Karsh care are în portofoliul său portretele celor mai importante personalități ale sec. al XX-lea, precum Einstein sau John Kennedy; Alexander Kemurdzian, pionier al programelor de zbor în spațiu ale Uniunii Sovietice; Artem Mikoya, unul din cei doi autori ai faimoaselor avioane militare MiG; Oskar H. Banker care a revoluționat transporturile inventând transmisia automatică pentru automobile, servodirecția și controlerele primului elicopter Sik; Michel Matthew Ter–Pogossian, inventatorul tomografului; Raymond Damadian, inventatorul RMN-ului; Steve Jobs care a revoluționat industria digitală; Arshavir Ter-Hovannessian a descoperit beneficiile dietei Raw Vegan; Kerkor “Kirk” Kerkorian, considerat “părintele orașului Las Vegas”, președintele MGM studios (Metro-Goldwyn-Mayer), proprietar de acțiuni General Motors, Ford, Chrysler etc.; Andre Agassi, celebru jucător de tenis; Scherilyn Sarkisian, cântăreață de muzică pop, cu numele de scenă „Scher”; System of a Down, celebră trupă rock; Shahnour Varenagh Aznavourian, alias Charles Ațnavour, care a jucat în 60 de filme și a compus peste 1000 de cântece; Djivan Gasparyan, cunoscut drept “Maestru al dudukului” – instrument armenesc realizat din lemn de cais, vechi de peste 4.000 de ani și inclus în patrimoniul cultural imaterial al umanității; Aram Khachaturian autorul baletelor „Gayaneh” și „Spartacus”, Simfonia nr. 2, „Concertul pentru vioară și orchestră, ș.a        

Ultima secțiune, care a rememorat “Armenii care au schimbat România”, a început cu cuvintele lui Nicolae Iorga dintr-o conferință susținută la Ateneul Român în anul 1925: Mă interesează în mod deosebit națiile care au legături cu noi. Și dintre conlocuitorii noștri de altă naționalitate eu am respect mai mare pentru cei mai vechi și cei mai buni… La noi Armenii au jucat în toate ramurile vieții publice un rol însemnat așa încât n-au nici-un motiv să le fie rușine de originea și naționalitatea lor.” Au fost  evocate în sunet și imagini de epocă personalități de ieri și de azi, care au sporit patrimoniul istoriei și culturii noastre, care au origini armenești: Ioan Vodă cel Viteaz, Nicoară Potcoavă, Manuc Bey, Theodor Aman, Gen. Iacob Zadig, Gen.Mihail Cristodulu Cerchez, Gheorghe Asachi, Spiru Haret, Garabet Ibrăileanu, Dan Barbilian, H.Dj. Siruni, Vasile Conta, Vasile Morțun, Grigore Trancu-Iași, Virgil Madgearu, Kricor H. Zambaccian, Segiu Malagamba, Vasile Tomazian, Alexandru Tatos, Mihail Jora, David Ohanesian, Cleopatra Melidoneanu, Anda Călugăreanu, Corina Chiriac, Harry Tavitian, Adrian Daminescu, Ana Aslan, Dimitrie Bagdasar, Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian. O explicație a creativității armenilor și a contribuției relevante în știință, artă, cultură și civilizația lumii a dat-o profesorul Varujan Pambuccian în încheierea ședinței, și anume preocuparea statului armean încă din primele secole după creștinare pentru ca toți armenii să fie știutori de carte. 

Joi 26 mai şi vineri 26 mai 2017 s-a desfășurat o Sesiune cu caracter tehnic aplicativ ”Era digitală” la colegiile naţionale “Ferdinand I” şi “Gheorghe Vrănceanu” susținută de invitatul de onoare, prof. Varujan Pambuccian, matematician și informatician, care conduce Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților și care a vorbit elevilor din clasele cu profilurile  informatică și matematică-fizică despre provăcările viitorului.

Invitatul a atras atenția amfitrionilor, elevilor și profesorilor, că în următorii zece ani profilul de competențe de informatică al liceului va fi depășit moral, datorită revoluției care are loc în industria I.T., inteligenţa artificială, bio informatica, fabricaţia aditivă, roboţii industriali, agricultura modernă şi tractoarele robot, metode de secvenţiere a ADN-ului, nanotehnologie, motoarele moleculare, producția de soft fiind încet-încet preluată de…roboți!  

 

prof.  Dumitru FICUȚĂ