Mihai Stepan Cazazian

BACĂU / Povești europene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0387

Joi, 19 noiembrie 2015, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Bacău, s-a desfăşurat un eveniment intitulat „Dialog european peste timp – Ziua Internațională a Toleranței” în cadrul căruia a fost prezentat  albumul   bilingv Poveşti europene retrăite/European Real-Life Tales.

Albumul este un proiect al Centrului de Informare “Europe Direct” Bacău, finanţat de Comisia Europeană, de Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău în calitate de structură gazdă,  Consiliul Judeţean Bacău şi Primăria Municipiului Bacău şi reuneşte pagini sugestive referitoare la comunitatea armenilor, comunitatea catolicilor moldoveni, comunitatea evreilor, comunitatea germanilor, comunitatea italienilor, comunitatea romilor şi comunitatea olandezilor din Bacău. Drept motivaţie a editării albumului prof.univ.dr. Doina Cmeciu, coordonator al Centrului de Informare „Europe Direct” Bacău şi coordonator al volumului lansat a subliniat ideea că, în actualul context extern dificil, Uniunea Europeană trebuie să fie un exemplu de coeziune şi cooperare şi este necesară găsirea unor noi căi pentru a îmbunătăţi relaţiile între instituţiile naţionale şi cele europene, între popoarele europene şi între minorităţile şi majorităţile etnice din statele componenete.DSC_0386

Alături de organizatori, la manifestare  au participat reprezentanţii  comunităţilor minoritare din judeţul Bacău. Comunitatea armenilor din Bacău a fost bine reprezentată  de preşedintele sucursalei Bacău a Uniunii Armenilor din România, Vasile Agop şi de membri îmbrăcaţi în frumoase costume tradiţionale armeneşti.

Invitați speciali au fost prof. dr. Anton Coşa care a vorbit despre rolul istoric al comunităţii romano-catolicilor din Moldova, prof. dr. Dumitru Zaharia, autorul unei monumentale monografii a Municipiului Bacău în care se face vorbire şi despre comunitatea armenilor,  scriitoarea, publicista, traducătoarea  de etnie armeană Madeleine Karacaşian şi carismaticul preot protoiereu Avedis Mandalian vicar al Arhiepicopiei Bisericii Armene din România, un canonic de vastă şi rafinata cultură.

DSC_0433

Madeleine Karacaşian  este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi Armenia, traducător de elită din limba franceză şi din limba armeană şi jurnalistă care s-a dedicat,  pe parcursul a şase decenii, răspândirii şi propăşirii culturii armene fiind, prin scrierile şi traducerile sale, o punte de legătură importantă între România şi Armenia.

În alocuţiunea sa Madeleine Karacaşian a făcut o cronologie emoţionantă a istoriei armenilor dinainte şi după genocidul din 1915, care a trecut în nefiinţă un milion şi jumătate de armeni şi  a evenimentelor culturale ale comunităţii armenilor din România, amintind aportul unor personalităţi precum Gheorghe Asachi, Theodor Aman, Garabet Ibrăileanu, Spiru Haret, Hagop Dj. Siruni, Ana Aslan, Varujan Vosganian sau compozitorul Mihail Jora, al cărui nume, în semn de aprecire, îl poartă Filarmonica din Bacău.DSC_0445

În discursul său preotul protoiereu Avedis Mandalian a menţionat  „ …nu voi reuşi să egalez frumuseţea celor spuse de antivorbitorii mei. Este o zi deosebită, o zi a evocărilor poveştilor europene, ale trăirilor, fireşte noi toţi cei care ne aflăm aici ca reprezentanţi ai comunităţilor etnice ne datorăm prezenţa istoriei… Istoria a vorbit, a făptuit pentru noi, ca noi să fim aici, o istorie în care cu mândrie putem spune, noi reprezentanţii comunităţii armene, cei trăitori pe aceste meleaguri de peste un mileniu, am reuşit să promovăm armonia, buna înţelegere şi toleranţa. Un proverb armenesc spune < secretul este să trăieşti în aşa fel încât nici măcar umbra să nu ia soarele cuiva >.

În încheiere părintele Avedis Mandalian a transmis urările de bine şi binecuvântare pentru spor şi prisosinţă în iubire a PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

 

Casa Corpului Didactic Bacău – partener

proiecte cultural-educaţionale a UAR sucursala Bacău,

 Prof. Ficuţă Dumitru