Arsen Arzumanyan

BACĂU: Dezvelirea și sfințirea Khacikarului în locul fostei biserici armenești

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 10 iunie 2022, a avut loc în municipiul Bacău un mult așteptat eveniment – dezvelirea și sfințirea Khacikarului (cruce de piatră), organizat de sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România (președinte – Vasile Agop). Acest eveniment trebuia să aibă loc încă în luna octombrie 2020, dar a fost amânat din cauza războiului din Nagorno-Karabakh (Arțakh).

Vă reamintim că acum mai mulți ani fostul ambasador al Armeniei în România, regretatul Hamlet Gasparian, a inițiat un proces de înfrățire a orașelor din Armenia și România, printre care au fost și municipiile Hrazdan cu Bacău. Delegația armenilor din Hrazdan s-a aflat în Bacău în toamna 2017 și, printre altele, a aflat despre istoria armenilor și a minunatei biserici de odinioară (demolată în 1977) din acest oraș. Ca un semn de recunoștință și de înfrățire, membrii delegației au promis să dăruiască Bacăului un Khacikar care ar simboliza prezența unei comunități și biserici armenești pe aceste meleaguri. Menționăm că biserica se afla pe partea stângă a străzii Armenești (astăzi Șoimului), unde au fost construite blocuri. Khacikarul este amplasat în locul unde a fost curtea bisericii și cimitirul.

Înainte de dezvelirea Khacikarului, la primăria municipiului Bacău a avut loc o întâlnire la care au participat Lucian Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău, E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Armeniei în România, P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, Vasile Agop, președintele sucursalei Bacău a UAR, reprezentanți ai Arhiepiscopiei armene din România și oficiali din primărie. În timpul întâlnirii au fost discutate domeniile de interes comun, precum și o eventuală vizită a delegației din Hrazdan în toamna anului curent. S-au alăturat în discuții, prin zoom, și reprezentanții primăriei Hrazdan care, în discursul lor, au menționat că acest monument amplasat în municipiul Bacău va consolida relațiile de prietenie dintre cele două popoare, armean și român: „Acest cadou simbolic trimis locuitorilor din Bacău din partea municipiului Hrazdan nu este ales întâmplător. Crucea și piatra, unindu-se, reprezintă cultura și istoria de milenii ale poporului armean”.

După această întâlnire a avut loc ceremonia de dezvelire și sfințire a Khacikarului în prezența celor menționați mai sus, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, membri ai comunității armene din România, locuitori din Bacău și mulți alții.

Înainte de sfințirea Khacikarului, PS Episcop Datev Hagopian a vorbit despre simbolismul acestui monument, amplasat în zona fostei biserici. Preasfinția Sa a menționat că Khacikarul nu va fi doar sfințit, dar și miruit: „Astăzi nu va fi doar o sfințire obișnuită a unui monument: Simbolismul acestui Khacikar este atât de mare, încât îl vom sfinți cu mirul, adus din Etchmiadzin, ceea ce înseamnă că vorbim despre un monument de cult în fața căruia ne înclinăm și îl sărutăm”.

Primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, a subliniat faptul că sunt multe lucruri care unesc cele două popoare: „În primul rând, avem o istorie comună. Dar ce ne unește cel mai mult cu poporul armean sunt principiile și valorile care stau la baza Creștinismului”.

ES Ambasadorul Armeniei în România, Sergey Minasyan, a menționat faptul că prin amplasarea Khacikarului se reafirmă disponibilitatea părților de a continua consolidarea legăturilor puternice între cele două orașe înfrățite și a prieteniei seculare între cele două popoare: „Fiecare cultură are propriile sale simboluri, care nu au asemănare și care definesc cultura acestei națiuni. Pentru cultura armeană, un astfel de simbol este khacikarul – martor al luptei și victoriilor poporului armean, o oglindire și sclipire a culturii armene care, în 2010, a și fost inclus în lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO care necesită salvgardare”.

Mesajul președintelui UAR Varujan Vosganian (care nu a putut fi prezent la eveniment) a fost citit de regizorul și actorul Florin Kevorkian: „Acest Khacikar așezat, prin grija lui Vasile Agop și a comunității armene din Bacău, pe locul sfințit al Bisericii armene demolate în perioada comunistă, este dovada continuității armenilor în acest oraș, recunoștința lor pentru omenia cu care au fost primiți, dar și dragostea și legătura lor sufletească cu patria-mamă, exprimată prin faptul că khacikarul este donat de autoritățile locale din Hrazdan, Republica Armenia. Prin așezarea în acest loc sfințit a khacikarului, municipiul Bacău dobândește încă o legitimare spirituală și culturală, pe lângă celelalte pe care le merită (…)”.

Nu a fost doar atât! Seria manifestărilor de la Bacău a continuat la Ateneul Bacăului, unde publicul s-a bucurat de melodii armenești, interpretate de cântăreața Mona Malumova din Armenia, precum și de dansuri armenești prezentate de tinerii membri ai ansamblului „Hayakaghak” din Gherla (coregrafie: Erika Esztegar). La concert au participat și elevii din Colegiul Național de Artă „George Apostu” care au interpretat muzică clasică la vioară, violoncel și oboi.

La final, cântăreața Corina Chiriac, armeancă de origine, și-a lansat cartea „Minuni trăite” și a interpretat cunoscutele sale melodii. Acestea, de altfel, au putut fi savurate de invitați și seara, la un restaurant din Bacău.

A doua zi, la sediul sucursalei Bacău UAR, complet renovat recent, a avut loc lansarea cărții „O bijuterie pierdută” (ed. Ararat, 2021), semnată de Mihai Ceucă. Despre istoria acestei biserici armene și demolarea ei au vorbit lector.univ.dr.Adrian Jicu și Iulian Bucur. Lansarea a fost urmată de o reprezentație – lectură în aer liber, cu piesa „Nagorno-Karabakh”, de către artiști de la „Teatru de Kartier”.

Au fost două zile foarte importante pentru comunitatea armeană din Bacău și din România în general. Felicitări sucursalei Bacău a UAR pentru acest eveniment și pentru efortul depus în promovarea culturii și patrimoniului armenesc în Bacău.   

ARSEN ARZUMANYAN