Mihai Stepan Cazazian

BACĂU / Concert pentru sfinţi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0107

Uniunea Armenilor din România, filiala Bacău, a cărui preşedinte, Vasile Agop a avut o săptămână de foc în perioada 20-25 aprilie 2015, fiind Domnia Sa angrenat cu trup şi suflet în organizarea manifestărilor comemorative: ,,100 de Ani de la Genocidul Împotriva Armenilor”, a finalizat apoteotic săptămâna comemorativă printr-un concert simfonic la sala Ateneului băcăuan, concert susţinut de Orchestra Filarmonicii ,, Mihail Jora”.

Într-o atmosferă creştin pioasă, au vorbit despre ,,Marele Rău” săvârşit împotriva poporului armean domnul Vasile Agop şi scriitorul Vartan Arachelian.

Apoi, am simţit că lumea poate fi altfel şi îşi poate îndrepta paşii pe drumul binelui în contextul zicerilor preşedintelui Uniunii Armenilor din România, senatorul Varujan Vosganian, despre istorie, toleranţă, recunoaştere, dreptate şi sfinţii din fotografiile şi amintirile fiecărui armean.
Şi…când maeştrii sunetelor şi dirijorul au intrat pe scenă am trecut într-o altă dimensiune.
Debut fulminant cu ,,Dansul săbiilor” din baletul ,,Gayaneh”, creaţiei a marelui compozitor de origine armeană, Aram Haciaturian.

O orchestră omogenă şi profesionistă, orchestră în faţa căreia dirijorul Ovidiu Bălan şi-a folosit bagheta în stil ,,celibidachean” pe tot parcursul concertului.

Ne-au încântat prin interperetare şi acurateţe, Alexandra Onofrei, care a mânuit arcşul magistral, făcându-ne să descifrăm într-o altă cheie,,Concertul pentru vioară şi orchestră, partea I” de Aram Haciaturian şi Cristian Chiperi, demn urmaş a lui Nini Rosso, care ne-a demnostrat că se poate cânta dumnezeieşte la trompetă când a interpretat din toată fiinţa sa ,,Concert pentru trompetă şi orchestră” de Alexander Arutiunian.

În final ne-am regăsit mai tineri pe acordurile suitelor din baletul ,,Spartacus” ale aceluiaşi inegalabil Aram Haciaturian.

DSC_0185

O seară între octavă şi pământ gândind plenar binele omenirii şi sfârşenia relelor.
Şi dacă l-am tangenţializat pe Dumnezeu însoţiţi de intervale, bemoli, diezi, sincope, tempo şi baghetă, restul este neesenţial.

Un prieten al armenilor, Mircea Bostan

Concert simfonic cu Ochestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău organizat de Uniunea Armenilor din Romania filiala Bacau pentru omagierea Victimelor Genocidului Impotiva Armenior. Dirijor: Ovidiu Balan

One Response to BACĂU / Concert pentru sfinţi

  1. alice grigorian May 2, 2015 at 10:43 pm

    ce frumos, Filarmonica “Mihai Jora” din Bacàu a pus în repertoriul ei aceeasi piesà de Aharonian, concertul pentru orchestrà si trompetà, ca si Filaronica din Bruxelles în concertul “With you, Armenia” si magia a operat asupra publicului în ambele sàli…
    Bravo”prietenului armenilor”Mircea Bostan pentru comentarii si bravo lui Vasile Agop pentru organizarea evenimentelor !