Redactor

b365.ro / Muzeul și Biblioteca Bisericii …

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…Armenești din București se pot surpa la cel mai mic cutremur. Clădirea este lipită de un uriaș turn de birouri care i-a afectat structura de rezistență

Puțină lume din Bucuresti știe ce bogăție, ce daruri se află in Biblioteca Bisericii Armenesti din București. Ce cărți vechi caligrafiate de calugări scribi, într-o limba misterioasă pentru noi, volume de acum 500 de ani, obiecte de cult, covoare fermecate, icoane argintate, cărti de rugaciuni pătate cu ceară, ceara celor care s-au rugat in ultimele sute de ani. Când intri în sălașul minunilor, simți că ai păsit în Peștera lui Aladin. Peste tot numai comori. Doar că, din cauza vecinilor, în subsolul clădirii se poate vedea o gaură imensă sub pardoseală, iar în altarul bisericii au apărut fisuri. Mai jos, vă dezvăluim comoara armenilor din București. Cele mai rare, mai prețioase și mai frumoase obiecte, un loc magic. Magic și fragil, ca tot ce este făcut de mâna omului.

‘Aici se află trecutul, prezentul și viitorul armenilor, aici este toată istoria noastră”, îmi mărturisește doamna Navrouzian Siran, istoricul care se ocupă de muzeu. A venit în România în anul 1994 și de atunci se îngrijește și păzește comoara. În anul 2005, chiar în coasta bisericii, a fost ridicat un turn de birouri cu 19 etaje, cu mult peste regimul de înălțime al vecinătilor. A primit autorizație de construcție, deși era ilegal pentru că vorbim despre o zona protejată, de patrimoniu, în cartierul Armenesc. În anul 2009, Mamutul a luat foc și de atunci a rămas pustiu, sumbru și amenințător, în special pentru vecinii săi direcți, armenii.

Toate drumurile încep din curtea bisericii și duc spre locurile sacre ale armenilor

Nu ai cum să te simți dezorientat sau pierdut dacă te afli în curtea bisericii Armenești din București. Un indicator îți spune câti kilometri mai ai de făcut până la cele mai sfinte și mai importante locuri ale poporului armean. 2595 de kilometri până la Arțakh, adică Nagorno-Karabagh, azi o rană deschisă pentru armeni, o enclavă distrusă de război, un teritoriu pierdut pe nedrept.

Irimia Catinca

citește mai mult pe b365.ro