Redactor

b365.ro | Bunicul ei a făcut zeci de clădiri minunate din București, ea n-a avut voie să trăiască în niciuna. „Patrimoniul e în cădere liberă”, spune nepoata arhitectului Crisfofi Cerchez

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Îmi imaginam că doamna Simona Condurățeanu, nepoata arhitectului armean Crisfofi Cerchez, cel care a dus stilul neoromânesc la perfecțiune, locuiește într-o casă proiectată de bunicul său. Cu foișor, cu pridvor, cu broderii în piatră românești, o casă ca o zi de vară. Nu, nu a avut voie. Traiește într-un bloc comunist din București, înconjurată de cărți, unele scrise de mâna sa “în limbi străine”, și de mici obiecte foarte frumoase, adunate din multele sale călătorii. După anul 1989, Simona Condurățeanu nu a reușit să recupereze nimic din moștenirea familiei Cerchez. De la bunicul său, Cristofi Cerchez, a moștenit însă o veritabilă dragoste pentru învățătură și o pendulă magică. Magică la modul propriu, veți afla și voi mai jos cum se poate una ca asta.

Dr. Simona Condurățeanu: “Toți spuneau că talentul Bunicului se manifestase cu mai mult succes în casele de mici dimensiuni, în stil românesc, cu înflorituri pline de viață, care deseori păreau că te invită să locuiești în ele, să fii fericit, așa cum păreau și ele”. Despre opera arhitectului armean Cristofi Cerchez în București am scris aici. De veți avea răbdare să citiți, veți câștiga un ghid al caselor neoromânești din Micul Paris. Case unicat care, parca te invită să fii fericit.

citește interviul, integral pe b365.ro