Mihai Stepan Cazazian

Aznavour onorat în Israel pentru ajutorul acordat de familia sa  unor evrei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Charles Aznavour, legenda muzicii franceze, a fost onorat la Ierusalim, pentru ajutorul acordat de familia sa evreilor și armenilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Autorul piesei La Bohème a primit, din mâinile președintelui israelian, Reuven Rivlin, Medalia Raoul Wallenberg, acordată de Comitetul cu același nume cu sediul la New York.

Timp de trei ani, familia Aznavour și-a riscat viața  ascunzînd evrei și armeni în apartamentul lor modest din Paris, potrivit comitetului, care poartă numele unui diplomat suedez ce a ajutat, la rîndul lui, zeci de evrei să fugă din Ungaria în timpul Holocaustului.

„Am citit în Talmud  că cine salvează o singură viață salvează o lume întreagă“, a declarat președintele Rivlin, „tu și familia ta, dragă Charles, ați salvat mulți oameni, în zilele foarte întunecate ale celui de-al Doilea Război Mondial într-o Franță, ocupată de naziști “.

“Avem atît de multe în comun, evreii și armenii, în durere, în fericire, în muncă, în muzică, în artă”, a spus artistul, adăugînd “am un pic impresia că parcă vin într-un colț al familiei mele pentru că avem același mod de a trăi, de a mânca și de a bea”.

Charles Aznavour a adresat președintelui israelian și o întrebare: “De ce Israelul nu a recunoscut Genocidul Armean ? “.  Și a continuat: “Nu vă pun o întrebare secretă și nu aștept un răspuns, dar este important să vă întreb. De ce nu recunoașteți  genocidul armean când voi înșivă ați suferit din cauza regimului nazist? “.

Ca răspuns, Reuven Rivlin a spus că este o chestiune politică și că în fiecare an întrebarea este adresată Knesset-ului și el însuși, în 2015, de la tribuna  ONU a evocat  în mod clar genocidul armenilor din 1915.

Charles Aznavour, care concertează sîmbătă la Tel-Aviv, a ales să primească premiul său în Israel datorită “relațiilor sale puternice cu țara și cu poporul evreu”, a spus președintele israelian.

după www.armenews.com