Mihai Stepan Cazazian

Azerbaidjanul predă Armeniei 15 soldați armeni, capturați în timpul războiului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Baku, 12 iunie 2021 (AFP) – Azerbaidjanul a predat sâmbătă Armeniei 15 prizonieri de război armeni capturați în timpul războiului dintre cele două țări din toamna anului 2020 pentru controlul regiunii Nagorno-Karabakh, a anunțat Ministerul Azer de Externe.
Ca parte a unui acord mediat de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili, Armenia a predat Azerbaidjanului o hartă a câmpurilor minate pe unul dintre teritoriile pe care le controla înainte de conflict și, în prezent a trecut sub controlul Baku după înfrângerea sa.
“Azerbaidjanul a predat Armeniei 15 armeni reținuți în schimbul hărții a 97.000 de mine antitanc și antipersonal din districtul Agdam”, unul dintre teritoriile cedate de Armenia către Baku, a declarat ministrul.
Ministerul a mulțumit, de asemenea, secretarului de stat american Antony Blinken, asistentului secretarului de stat american pentru afaceri europene Philip Reeker, președintelui Consiliului European Charles Michel și președintelui Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru rolul lor în negocieri .
Potrivit serviciilor dlui Garibashvili, „soldații armeni capturați au fost transportați din Azerbaidjan în Georgia și apoi trimiși în Armenia”. “S-a făcut un pas important către îmbunătățirea climatului de securitate din regiunea Caucazului de Sud”, se spune în declarație.

Potrivit unui diplomat al UE, Charles Michel „a avut un contact strâns cu Armenia și Azerbaidjanul în abordarea problemelor umanitare presante, și anume gesturile umanitare paralele” înainte de acordul anunțat sâmbătă.

Președintele Consiliului European salută un „prim pas către o reînnoire a încrederii, un efort pe care UE este gata să îl susțină pe deplin”.

Rusia, care a desfășurat forțe de menținere a păcii în regiune, a salutat, de asemenea, schimbul.
„Vești minunate, mult așteptate. Salutăm astfel de inițiative ”, a declarat pentru Telegram purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova.

La rândul său secretarului de stat american Anthony Blinken a salutat eliberarea și întoarcerea a 15 prizonieri de război armeni deținuți de Azerbaidjan.
„Salutăm, de asemenea, decizia Armeniei de a oferi Azerbaidjanului informații importante pentru a ajuta la eliminarea minelor antipersonale și pentru a preveni alte accidente. Suntem recunoscători primului ministru Irakli Garibashvili și guvernului georgian pentru rolul important pe care l-au jucat în aceste măsuri, care aduc oamenii din regiune mai aproape de un viitor pașnic și prosper “, se arată în comunicat.