Avortul selectiv este o problemă în Armenia, avertizează specialiştii.
O cercetarea făcută de ONU a ajuns la concluzia că în multe țări, precum şi Armenia, avortul selectiv, bazat pe sexe, constituie o problemă serioasă. Astfel 54% din cetăţeni armeni preferă să aibă băiat, nu fată. Adesea, când părinţii află că vor avea fată, apelează la avort. Ţările în care sunt preferaţi copiii de sex masculin sunt China, India, Pakistanul şi zona Caucaz-ului.
˝Cercetările au început în anul 2006 când într-un studiu al Organizației Națiunilor Unite (ONU) s-a constatat că în Armenia, spre mirarea noastră, anual se nasc mai mult băieți decât fete. De aceea am început să investigăm acest fenomen. Și am ajuns la concluzia că sunt preferați băieții pentru că : în primul rând ei continuă moştenirea familiei, al doilea motiv este faptul că bărbații au un rol mai dominant și semnificativ în economia Armeniei decât femeile, iar cel de-al treilea motiv este că în societatea noastră femeile sunt considerate mai inferioare decât bărbații˝, – a spus reprezentantul în Armenia al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Garik Hayrapetyan.
După părerea specialistului, în Caucaz, nu există un echilibru în raportul dintre sexe la nașteri. În Armenia, spre exemplu, pentru fiecare 110 de băieţi sunt 100 de fete. Potrivit studiului efectuat de către ONU în rândul populației armene (anul 2012), preferința pentru a avea un băiat este de 10 ori mai mare la sate şi de 4 ori mai mare la oraş.
˝Avortul selectiv poate avea consecinţe negative asupra ţării noastre, dacă acesta va continua. Abia al treilea sau al patrulea copil, născut în familiile din Armenia, schimbă raportul de nașteri între sexe (se nasc 160 băieţi faţă de 100 de fete). Această cifră ne îngrijoreşte. Şi dacă fenomenul va continua în același ritm și dacă nu va fi nici o migrație de populații, în aproximativ 15-20 de ani numărul bărbaţilor tineri va fi mare, ceea ce înseamnă că nu vor fi în stare să-şi găsească partenere de viaţă˝ – a continuat G. Hayrapetyan.
Tot potrivit studiului respectiv în Armenia aproape o treime (31%) din femei fac întreruperi de sarcină. Combaterea acestui fenomen, după părerea lui G. Hayrapetyan, constă în egalitatea de șanse ce trebuie să existe între femei şi bărbaţi.
˝Ideea că femeia nu este capabilă să lucreze ca bărbatul trebuie scoasă din mentalitatea cetăţenilor armeni. Mulţi cred că un băiat este o investiţie mai mare pentru familie. Ba mai mult, femeile din Armenia au puţine drepturi în comparaţie cu bărbaţii. Dacă am putea sparge aceste stereotipuri şi asigura drepturi egale pentru cele două părţi vom contribui la eliminarea avortului selectiv˝, – a adăugat specialistul precizînd că în Armenia o femeie poate să facă avort prin voinţa sa până la a 12-a săptămână de sarcină, dar între săptămânile 13 și 22 ea poate face avort numai cu aprobarea organelor medico-sociale și conform Legii sănătății din Armenia. În cazul avortului selectiv, de obicei, legea este încălcată.
Totuşi, un lucru este cert: avortul selectiv este un fenomen extrem de negativ ce atinge securitatea națională şi trebuie combătut ți eliminat cît mai repede.
Elena Chobanyan