Mihai Stepan Cazazian

AVOCATUL POPORULUI DIN ARTSAKH A PUBLICAT REZULTATELE PRIMEI ETAPE A MISIUNII SALE DE INVESTIGARE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În cadrul misiunii sale de investigare, Instituția Avocatului Poporului al Republicii Artsakh a efectuat o cercetarea amănunțită a atacurilor forțelor armate azere spre populația civilă din Artsakh în perioada 27-30 septembrie 2020. Mai jos puteți regăsi rezultatele investigației:

În total, 7 civili au fost omorâți, printre care o fetiță mică, un bărbat de 24 de ani și altul de 65 de ani, 4 femei de 59,61, 63 și 79 de ani. Copilul, femeile și unul dintre bărbați au fost uciși în curțile propriilor case, în timp ce tânărul a fost împușcat în drum spre un sat.

În total, 31 de civili (7 femei și 24 bărbați) au suferit leziuni grave.

23 dintre cei menționați mai sus au fost răniți la locul de reședință – ca urmare a bombardării caselor sau a zonelor adiacente (trebuie remarcat faptul că în ambele cazuri minele au explodat în curțile clădirilor cu mai multe apartamente). 6 persoane au fost rănite în timp ce conduceau spre locuri relativ sigure ca urmare a țintirii și împușcării autoturismelor. 2 persoane au fost rănite în alte locuri publice.

În Stepanakert și suburbiile sale, au fost rănite 10 persoane, în regiunea Hadrut: o persoană – în centrul regional Handrut, în satul Taghaser – trei persoane, în satul Vardashat – o persoană. În regiunea Martuni: cinci personae – în centrul regional Martuni, în satul Spitak Shen – o persoană. În regiunea Martakert: în centrul regional Martakert – o persoană, în vecinătatea satului Magavuz – patru persoane, în satul N. Horatagh – două persoane, în satul Matagis – o persoană, în orașul Karvachar din regiunea Shahumyan – două persoane.

Clasificarea persoanelor rănite pe grupe de vârstă: 0-14 ani – 3 persoane, 15-24 ani – 1 persoană, 26-35 ani – 4 persoane, 36-50 ani – 8 persoane, 50 de ani și peste – 15 persoane.

Leziunile se rezumă în principal la fracturi ale membrelor superioare și inferioare și ale feței.

Reamintim că datele menționate mai sus nu sunt finale. Instituția Avocatului Poporului al Republicii Artsakh își continua misiunea de cercetare a faptelor și va oferi informații actualizate.

Avocatul Poporului va publica în curând un raport special în care va prezenta atât date statistice, cât și analize factuale și juridice.