Mihai Stepan Cazazian

AUSTRALIA | Legislativul de la Camberra recunoaște Genocidul armean și îndeamnă guvernul să facă același lucru

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Camera Reprezentanților Parlamentului Federal Australian a adoptat (luni, 29 noiembrie) în unanimitate o moțiune prin care cere guvernului australian să recunoască Genocidul armean, asirian și grec.

Deputatul Trent Zimmerman a prezentat moțiunea în parlament, care i-a avut printre vorbitori și pe parlamentarii guvernamentali John Alexander și Julian Leeser, în timp ce parlamentarii de opoziție Josh Burns, Steve Georganas și Joel Fitzgibbon au secondat moțiunea.

„Camera Reprezentanților a vorbit”, a spus Haig Kayserian, director executiv al Comitetului Național Armean din Australia. „Cea mai mare și mai reprezentativă cameră legislativă din Parlamentul australian a cerut în unanimitate guvernului australian să recunoască genocidurile armean, asirian și grec”.
„Acest rezultat unanim respinge amestecul Turciei în politica externă a Australiei și îi cere prim-ministrului țării noastre și guvernului său să fie alături de reprezentanții aleși de alegătorii lor și să numească genocid un genocid”, a adăugat Kayserian.
Acest mare salt înainte în recunoaștere este în concordanță cu moțiunea de referință din 2018 care a recunoscut genocidele armean, asirian și grec prin prisma primului efort internațional major de ajutor umanitar al Australiei, care a avut ca scop să ajute supraviețuitorii genocidelor din 1915.

Moțiunea vine la 22 de luni de la lansarea Inițiativei Comune pentru Justiție, ce a dus la semnarea unui memorandum de înțelegere între Comitetul Național Armean-AU, Consiliul Național Asirian-Australia și Consiliul Elen Australian, care spune că recunoașterea de către Australia a genocidelor armean, asirian și grec sunt o prioritate în numele comunităților lor. De atunci, peste 40 de parlamentari federali s-au alăturat Inițiativei Comune pentru Justiție, angajându-se să sprijine cererile de recunoaștere națională a acestor genocide.

„Știm de mult timp că poporul australian este pentru recunoaștere și justiție privind genocidele împotriva armenilor, asirienilor și grecilor și sperăm că reprezentanții lor aleși de la Canberra vor folosi această moțiune pentru a cere, în mod colectiv, guvernului federal să susțină dreptul la istorie”, a spus Kayserian.