Mihai Stepan Cazazian

AUSTRALIA / Gladys Berejiklian a devenit prima femeie, aleasă premier în Statul New South Wales

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Doamna  Gladys  Berejiklian este prima femeie care a fost
aleasă premier și a declarat că este mândră că Statul New South Wales a votat  o femeie chiar și ” cu un nume
lung”.

New South Wales, cu capitala la Sydney, este unul din cele 6 state din Australia, situat în sud-estul țării și  se învecinează la sud cu statul Victoria, la vest cu Australia de Sud, iar la nord cu Queensland.

Gladys  Berejiklian s-a născut în Sydney, și este cea mai mare dintre cele trei fiice ale unor emigranți armeni, Krikor și Arsha. Bunicii ei au fost  orfani ai  Genocidul armean din 1915.  Berejiklian a vorbit numai armenește până la vârsta de cinci ani, când a început să învețe limba engleză. Ea a rămas implicată în activitatea comunității armeano-australiene, îndeplinind diferite funcții în cadrul Comitetului Național Armean din Australia . În 2015  a participat la  ceremoniile  de comemorare de la Erevan, cu ocazia Centenarului Genocidului.

Gladys  Berejiklian este licențiată în domeniul studiilor internaționale (1996)  la Universitatea din Sydney și are un  masterat în comerț  la Universitatea din New South Wales (2001). Ea s-a alăturat Partidului Liberal în 1993 și a fost președinte al Young Liberals South Wales din 1997 până în 1998, fiind al treilea președinte femeie  din istoria organizației. De asemenea, a ocupat funcția de delegat al Consiliului de Stat (1996-2003), reprezentant în  Executivul de Stat al Partidului Liberal al NSW (1997-2003), director al campaniei pentru suburbia Willoughby (Sydney) în 1999 și președinte al Comitetului Convenției (2002). Berejiklian a lucrat, de asemenea, pentru Peter Collins, ministru în mai multe guverne  și senatorul Helen Coonan și pentru Bank of Commonwealth ca director general, Youth  Retail Banking și Government & Industry Affairs.

Berejiklian sprijină mișcarea republicană australiană .