Elena Chobanyan

AURORA FORUM / Timbre create în numele umanității

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Printre evenimentele importante ce au loc în Armenia în această perioadă se află și Forumul Aurora. Un forum aspirațional creat  pentru a dezvolta și conduce acțiuni în unele dintre cele mai importante domenii : umanitar, tehnologic, științific, educațional și social.

În cadrul acestui forum, pe 16 octombrie 2019 a avut loc o ceremonie specială dedicată noului timbru poștal internațional realizat de  HayPost, ce poartă imaginea şi numele laureatului Premiului Aurora 2018, Kyaw Hla Aung. În fiecare an  Premiul Aurora dezvăluie oameni care își fac munca fără să aștepte recunoaștere și laude, își riscă viața salvându-i pe alții, însă nu știm aproape nimic despre ei. Cu toate acestea, ei sunt adevărații eroi pentru care lumea trebuie să le fie  recunoascători și să se inspire din exemplul lor. “Emiterea de timbre cu imaginile eroilor Aurora este o modalitate de a-i recunoaşte pe aceşti eroi curajoși, precum și de a crea un lanț umanitar“, – a spus Hayk Avagyan, directorul  HayPost.

2018 Aurora Prize Laureate Kyaw Hla Aung paid a visit to the Armenian Genocide memorial complex

Noul timbru, emis în 12.000 de exemplare în valoarea nominală de 350 AMD şi atașat cu un cupon de donație în valoare de 150 AMD, a fost realizat ca urmare a colaborării dintre Inițiativa umanitară Aurora, operatorul poștal național HayPost și Ministerul industriei și  tehnologie. Acest timbru va merge acum peste tot în lume, povestând viaţa dificilă a musulmanilor Rohingya din statul Rakhine ( situat în Myanmar).

Să subliniem, că încasările, preluate  de HayPost,  vor intra în contul Inițiativa umanitară Aurora, care sprijină proiecte  umanitare în 15 țări, din Africa până în America de Sud și Orientul Mijlociu. Principalii beneficiari ai proiectelor Aurora sunt copiii și tinerii, victime ale conflictelor și violenței și refugiații din cele mai îndepărtate și neglijate zone ale lumii.

De zeci de ani am fost singur faţă în faţă cu problemele conaționalilor mei. Din păcate, încălcările drepturilor omului și crimele împotriva umanității continuă şi în secolul XXI, sub ochii tuturor și cu acordul tacit  al aproape tuturor. Acum, pentru  prima dată, simt că spatele meu este ferm şi o întreagă comunitate este lângă mine și oamenii mei, musulmanii Rohingya din Rakhine datorită suportului Aurorei. Timbrul cu imaginea mea este foarte emoționant și important pentru ca istoria noastră să fie ascultată în toată lume”, – a spus laureatul.

După ceremonie, cei prezenți au  participat  la deschiderea expoziției temporare: „Aceasta este povestea mea. Aurora Mardiganyan și poveștile femeilor, ce inspiră și împuternicesc lumea” Aurora  Mardiganyan  a supraviețuit Genocidul armean iar povestea ei se va afla în centrul unei narațiuni mai ample care va descrie lupta extraordinară și umanitatea femeilor din medii etnice și confesionale diferite.

Să adăugăm, că Forumul Aurora, co-fondat de Vartan Gregorian, Noubar Afeyan și Ruben Vardanyan, cu aspirația de a deveni o tribună majoră pentru cetățenii lumii, a cuprins activități și discuții în perioada 14-21 octombrie în Armenia. Forumul va convoca, de asemenea, lideri şi persoane cu influență din întreaga lume cu scopul de a împărtăși din cunoștințele, perspectivele și ideile lor, ce pot oferi acțiuni practice și schimbări spre binele umanității.

Agenda îndelungată a Forumului a fost condusă de instituții partenere ca Inițiativele pentru Dezvoltarea Armeniei (IDeA), Inițiativa umanitară Aurora, Fundația Armeană pentru Știință și Tehnologie (FAST), Platforma educațională globală Scholae Mundi, Colegiul internațional United World Colleges (UWC) din Dilijan, Armenia și Ameriabank.

Forumul este susținut de o rețea de peste 150 de ambasadori de bunăvoință, un grup de lideri mondiali dintr-un spectru  larg de domenii, inclusiv politică, afaceri, mediul academic, divertisment și artă, cu scopul de a aborda unele dintre cele mai presante provocări la nivel mondial cu care se confruntă generațiile  actuale și viitoare.

Elena CHOBANIAN