Elena Chobanyan

Atentat împotriva candidatului la președinție Paruyr Hayrikyan. Alegerile ar putea fi amânate

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

images

 

Campania paşnică a candidaţilor pentru prezidențialele din Armenia s-a intrerupt o dată cu atentatul comis împotriva candidatului Paruyr Hayrikyan, ce a avut loc la 31 ianuarie, aproximativ la ora 23:20, într-o curte de pe  strada “Tpagriciner” din Erevan. Prefectul Vladimir Gasparyan spune că  atacatorul a tras de două ori împotriva lui Hayrikyan, dar numai un glonț i-a lovit clavicula dreaptă. P. Hayrikyan a fost spitalizat la secţia de reanimaţie a centrului medical “Sfântul Grigore Luminătorul (Lusavorici). Medicii centrului respectiv asigură, că starea de sănătate a lui Hayrikyan este stabilă.

Pe Hayrikyan l-au vizitat nu doar candidaţii la prezidenţiale, ci și autoritățile judiciare.  Cu toate că procuratura nus-a lansat în supoziții, totuși se crede că atentatul are substrat politic şi este un act împotriva ţării şi poporul armean. Însă evaluările autorităţilor i-au enervat pe unii susținători ai lui Hayrikyan, care au declarat că: „..Dacă ar fi deschis arhivele ruseşti, KGB, nu s-ar fi întîmplat aşa ceva”.

2013-02-01T110746Z_1_CBRE9100UX100_RTROPTP_2_CNEWS-US-ARMENIA-CANDIDATE-SHOOTING

Majoritatea candidaţilor susţin ideea, că încercarea de asasinat a lui Hayrikyan trebuie condamnată. Unul din candidați, Vardan Sedrakyan, a evitat să facă vreo evaluare, spunând. “Doriţi să spuneţi, că toate astea au fost puse la cale de către stat?” Iar Raffi Hovhannisyan nu este împotriva amânării alegerilor. Ba mai mult, este de acord să aştepte până Hayrikyan se va vindeca, adăugând în limba rusă: „Кто-то не хочет чтобы мы стали, де юре, государство  (cineva nu vrea ca noi să devenim un stat de drept/de jure)”.

În astfel de situaţii Constituția nu împiedică amânarea alegerilor cel puțin pentru două săptămâni. Aşadar, alegerile prezidenţiale, care trebuiau să fie la 18 februarie, depind de starea de sănătate a candidatului P. Hayrikyan.

Jurnaliştii au aflat de la vecini, că l-au văzut pe cel care a încercat să-l ucidă pe candidat în curtea casei, şi era îmbrăcat în negru. Potrivit soţiei candidatului, Susan Avagyan, în acea zi s-a auzit  un strigăt tare, iar fiica sa, Nare, uitându-se în jos de la balcon şi-a văzut tatăl împușcat și a ţipat. L-au găsit pe Paruyr Hayrikyan căzut pe scările casei însângerat. Membrii familiei lui Hayrikyan au menţionat, că până la această întâmplare nu a fost ameninţări sau apeluri telefonice suspecte la adresa candidatului. Cel puţin domnul Hayrikyan nu a spus nimic despre acesta. Ca un fapt inedit să spunem că Paruyr Hayrikyan descinde dintr-o familie de armeni originari din România care s-au repatriat în anul 1946 în Armenia. El este născut în Armenia.

În momentul de faţă pentru actul săvârșit împotriva candidatului Hayrikyan s-a deschis un dosar penal potrivit Codului Penal al Republicii Armene 34-305.