Mihai Stepan Cazazian

ATENA | CONFERINȚA „ARMENI ȘI EVREI ÎN VREMEA IMPERIILOR”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Școala Franceză din Atena organizează, în ziua de 18 noiembrie 2022, între orele 9,30-18, conferința  « Armeni si evrei în vremea Imperiilor «. Această manifestare este organizată în cadrul programului Școlii Franceze din Atena, program intitulat « Armeni și evrei în metropolele din Sud-Estul european ». 

          Din comitetul de organizare fac parte Odette Varon-Vassard, de la Muzeul Evreiesc din Grecia și Institutul de Relații Internaționale, precum și prof. asociat Hervé Georgelin, de la Facultatea de studii turcești și studii  asiatice contemporane a Universității naționale și capodistrene din Atena. Amintim că acesta din urmă  a fost prezent la București, cu prilejul celui de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene din septembrie 2019, când a prezentat o comunicare .

          Această conferință hibrid are ca scop adunarea unor cercetători din locuri și de origini diferite, pentru a confrunta două experiențe istorice de secole, chiar de milenii, ale popoarelor din diaspora.  Armeni și evrei, înaintea distrugerilor, al căror obiect au fost în secolul al XX-lea, au dovedit un talent extraordinar, dar comparabil, de adaptare la condiții politice diferite, trăind printre ceilalți în Orientul Apropiat sau în Balcani, demarcându-se uneori prin reușitele lor economice, inspirând admirația, dar și antipatia vecinilor lor, realizările lor culturale fiind adeseori mai greu perceptibile pentru anturajul lor.

          Trecând de la o populație la alta, vorbitorii și publicul sunt invitați să se gândească la factorii de adaptare și de interacțiune a populațiilor dominante cu cadrul lor politic, economic, social și cultural.

          Se va vorbi despre Levant și Armenia Ciliciană, pentru a trece prin Salonicul otoman,  Madre de Israel, primitoarea Vienă  a Habsburgilor și despre evreii balcanici, fără a uita Constantinopolul, orașul care adăpostea cea mai mare populație armeană înainte de 1914, și Smirna, două centre urbane, în care coabitau, sub pax otomana, cele două populații. Va fi prezentă în gândurile participanților problema interacțiunilor lor, reale sau imaginare, dincolo de puternica frontieră religioasă, care constituie opoziția între creștinismul precalcedonean și iudaism.

          Această conferință va avea loc la Muzeul Mulajelor/ sala de conferințe a Școlii Franceze din Atena. Cei ce doresc să participe la luările de cuvânt sau să asiste, se pot înscrie pe webinar la adresa :

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_yI-7TzaMSfqT0uQbCUBthg

18/11/2022 – Arméniens et Juifs au temps des Empires

EFA, École française d’Athènes, Établissement

https://www.efa.gr/fr/manifestations-scientifiques/nos-anciennes-manifestations-scientifiques/2250-18-11-2022-armeniens-et-juifs-au-temps-des-empires