ATELIER de decorațiuni de Crăciun la Centrul Cultural Armean

Se spune că sărbătorile sunt magice. Pregătirea lor cu toată forfota, căutările, dilemele se poate transforma într-o sarabandă năucitoare dacă organizarea nu este minuțioasă. Ținem în aceste zile din an la stil, rafinament, eleganță, glamur, la o manieră specială de a trăi.
Indiferent de mode și vremuri, unul dintre cele mai așteptate momente este împodobirea bradului. Tocmai de aceea Uniunea Armenilor din România a organizat trei zile la rând, în perioada 15-17 decembrie, un atelier de decorațiuni de Crăciun. Cei care s-au încumetat să-și exerseze creativitatea au ascultat colinde, au reușit să creeze ornamente de inspirație armenească într-o atmosferă de sărbătoare, au avut vreme pentru povești și au trăit clipe frumoase.

Prilej de cunoaștere, de promovare a identității, întregul demers a fost o încântare, o călătorie încurajatoare în lumea delicatelor podoabe pentru bradul de Crăciun. În cele trei zile vesele de la jumătatea lunii decembrie cei care au trecut pragul atelierului au putut lesne observa străduința, îndemânarea din spatele modelelor stilizate de pe globuri, figurie și de pe alte ornamente. Atelierul a fost despre migală, talent, versatilitate, despre love of learning pentru că învățatul nu încetează niciodată, despre speranță. Motivele armenești au strălucit pe micile obiecte, amintind simboluri grăitoare, mereu dragi și semnificative. A fost binevenit oricine, toate ideile s-au materializat și au fost apreciate. Nu s-a lucrat la întâmplare, nu au lipsit reinterpretările și a fost prezent acel altceva după care alergăm adesea neobosiți. S-au creat cu delicatețe piese unice, suave și fine, s-a simțit tensiunea pozitivă și s-a acordat atenție fiecărui detaliu. Totul a fost încălzit cu sfaturi, cu zâmbete, cu dragoste de două tinere, Silvia Terzian și Narine Bogdan Cauș Nicolaides care știu mult prea bine că excelența trebuie să guverneze meșteșugurile.

- Silvia, cum ați gândit totul și ce ați reușit în mod concret?
- Noi ne-am dorit foarte mult să facem un târg de Crăciun. Acum șase ani, am reușit să organizăm un târg, chiar aici în Armenească 13 și a fost un eveniment reușit. Din păcate, din cauza pandemiei nu au mai fost posibile multe evenimente. Pentru a controla mai bine situația, am decis să desfășurăm un singur atelier atât pentru copii, cât și pentru adulți. O perioadă au lipsit evenimentele pentru membrii comunității nostre în cadrul cărora să avem activități comune. Timp de trei zile, am reușit să aducem spiritul etnic. Cu adevărat, atelierul ne-a bucurat pe toți.
- Ce materiale au fost folosite pentru realizarea decorațiunilor?
- Am dorit să fie de toate pentru toți, forme din ceramică, globuri, fetru, decorațiuni din fructe uscate și lemn, globuri din polistiren pentru copii mici, vopsea, panglici, carioci și hârtie colorată. Au participat din mai multe familii, membrii de toate vârstele, inclusiv membrii ansamblului Vartavar condus de coregrafa Bela Martikian. A fost prezentă și familia E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România. Am vorbit sâmbătă, 16 decembrie, cu o parte din familia Karamian despre faptul că cei mici și-au exersat cunoștințele de limbă armeană. Copiii au stat mai multe ore în atelier, s-au jucat, au spus poezii, s-au cunoscut, au avut timp să învețe multe.


- Narine, vă străduiți să faceți în general mai multe evenimente pentru tineri?
- Înainte noi, ne întâlneam săptămânal la lecțiile de limbă armeană, după venirea Belei Martikian în România, ne vedeam la dansuri, la repetiții și s-au format multe prietenii. Viața ne-a dus pe drumuri diferite și când ne revedem după o perioadă, chiar ni se pare că nu a trecut atât de mult timp. Ne bucură existența Uniunii Armenilor din România care are grijă de moștenirea noastră și ne aduce aproape pentru că ne leagă ca etnie. Ne străduim să facem mai multe activități, mai ales pentru copii. Anul acesta chiar și părinții s-au bucurat, realizând cu ei decorațiuni în alt mediu decât cel de acasă. Joaca cu lipiciul, cu formele din ceramică, cu hârtia colorată ne-a făcut să zâmbim mai mult decât poate ne așteptam.
- Silvia, după succesul de la finalul acestui an, ce alte alteliere vă propuneți să organizați, de caligrafie, de dans, de gătit?
- Ne-am dori să facem un atelier de mărțișoare, să combinăm acest obicei românesc cu materiale armenești. Sperăm la sfârșitul lunii februarie să facem un astfel de atelier. De altfel, pentru toate marile sărbători intenționăm să organizăm ateliere pentru familii. În timpul verii, ne gândim să facem o tabără unde copiii să poată să își exerseze talentul, și să lucreze în echipe.În viitor ne dorim un atelier de Crăciun mai profesional, un masterclass, curs și atelier de creație cu Ermone Zabel Martaian, care să ne învețe să pictăm pe sticlă literele armenești. Noi armenii suntem norocoși pentru că putem celebra Crăciunul de două ori, la finalul lunii decembrie cu românii și la începutul lunii ianuarie.
- Silvia, cu certitudine o să primiți în curând cereri pentru tot soiul de ateliere. Cum o să reacționați?
- Noi suntem pregătite pentru că după această experiență va exista o cerere pentru mai multe ateliere și va trebui să le organizăm mai eficient cu multe activități diferite. Trebuie să fim mai inventive, mai creative. Dorim să ne vedem cât mai des, să învățăm împreună, să ne putem cunoaște mai bine. Așa cum spune mereu Narine spiritul armenesc trebuie să guverneze acțiunile noastre.
- Să ne revedem cu bine la șase ianuarie când sărbătorim Crăciunul armenesc.
Interviuri și fotografii de Andreea BARBU
Va multumim foarte mult. Ne-am bucurat sa va fim alaturi si am apreciat foarte mult primirea calduroasa si prietenia cu care ne-ati permis sa participam, alaturi de copiii cu care am interactionat si ne-am inspirat din creativitatea si bucuria tuturor!
Sa aveti sarbatori fericite si un An Nou cu multa fericire si veselie!
???