Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR | Pe 22 mai 1924 s-a născut Charles Aznavour

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Charles-Aznavour-Sala-Palatului-Bucuresti-28-aprilie-2016-15

Imagine din concertul susținut pe scena Sălii Palatului Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Născut în 1924 in Paris, dintr-o familie muncitoare de armeni, Shahnhour Varinag Aznavourian, cunoscut sub numele de Charles Aznavour, îsi incepe calatoria artistica inca de la varsta de 9 ani, cochetand cu actoria. Abia in adolescenta alege sa devina cantaret, iar in 1946 este descoperit de Edith Piaf pe care o si acompaniaza in turneele ei din Franta (inclusiv in celebrul Moulin Rouge) si Statele Unite.
In 1974, Aznavour cunoaste un succes extraordinar in Marea Britanie, unde celebra piesa “She” atinge prima pozitie a clasamentelor de trei ori mai repede decât orice altceva pana atunci, hit urmat si de urmatoarea lui piesa “Dance in the old fashioned way”.
De-a lungul timpului a colaborat cu Edith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra (Aznavour a fost unul dintre putinii cantareti europeni invitati sa cante cu el), Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan (a spus despre Aznavour ca este printre cei mai mari interpreti live pe care i-a vazut), Liza Minnelli, Elton John, Dalida, Serge Gainsbourg, Josh Groban, Petula Clark, Tom Jones, Shirley Bassey, Jose Carreras, Laura Pausini, Nana Mouskouri si Julio Iglesias. In 1974 Jack Jones a inregistrat un intreg album de compozitii Aznavour, denumit “Write me a love song, Charlie” ce a fost re-publicat si pe CD de curand, in 2006. Charles a cantat alaturi de tenorul italian Luciano Pavarotti celebra arie Ave Maria, Elvis Costello a interpretat celebra lui piesa “She” pentru apreciatul film Notting Hill, iar celebrul tenor de opera spaniol, Placido Domingo, prieten bun al acestuia, obisnuia sa cante din creatiile sale, dar si pe scena alaturi de el.
Cu zeci de premii la palmares atat in lumea muzicii, cît si cea a filmului, Charles Aznavour a pornit, în 2016, în ultimul său turneu din carieră poposind și la Bucuresti în data de 28 aprilie, pe scena Sălii Palatului, cînd a fascinat cu melodiile și vocea sa inconfundabilă.

„Nostalgia este dorul de vremurile trecute, în care nu era nimic de râs.” spunea Charles Aznavour

Legendarul cântăreț francez Charles Aznavour a murit la vârsta de 94 de ani, la domiciliul său din Alpilles (sudul Franţei)  pe 1 octombrie 2018.