Elena Chobanyan

Aşot Lyudvigovici despre chirurgia estetică și problemele ei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 936772_524079877650391_1870920806_n

Primele intervenţii chirurgicale estetice au fost efectuate în anii 1970, însă specialiștii nu erau atât de calificați, iar operațiile (în special operaţiile de nas) se desfăşurau prin anestezie locală. Despre starea actuală a chirurgii estetice din Armenia am discutat cu chirurgul estetician, Aşot Mikayelyan (Lyudvigovici).

Domnule Mikayelyan, ce fel de schimbări au avut loc în domeniul chirurgiei estetice în ultimii ani ?

Operaţiile de nas au fost depășite de operaţiide sâni, urechi, abdomen etc. Acest an a fost marcat de o creştere bruscă a corectării și implanturilor la picioare.

Rezultatele sunt pozitive?

Da, deşi toate operaţiile au și părţi negative, complicaţii indiferent de ce amploare este intervenţia. De exemplu, operaţia picioarelor se face, de asemenea, prin anestezie locală şi nu durează mult. Până acum nu am avut nici o dificultate.

Unii chirurgi plastici nu operează persoanele de sub vârsta de 18 ani. Există,  totuşi, restricții de vârstă?

Pentru fiecare intervenţie chirurgicală există o anumită vârsta. De exemplu, asimetria urechilor poate fi corectată chiar şi la vârsta de 5-6 ani iar operaţia nasului este permisă, în cazul fetelor, la vârsta de 16 ani, iar la băieţi 18. Mărirea sânilor se efectuează numai după vârsta de 18 ani, micşorarea sau mărirea sânilor şi intervențiile abdominale se recomandă după sarcină, indiferent de vârstă.

            Aveți solicitări de la persoane cu dorinţe excentrice, cerinţe aproape imposibil de împlinit?

Desigur. S-a întâmplat să fiu solicitat de persoane cu cerințe speciale, avînd dorinţa de a-și schimba identitatea! În astfel de cazuri ne opunem, cu fermitate, operației.

Să vorbim un pic despre complicaţiile postoperatorii.

În întreaga lume există un anumit procent de astfel de complicaţii. Pacientul, înainte de operaţie, semnează un contract unde sunt notate toate efectele posibil negative de care trebuie să fie informat. Însă, din păcate, nu întotdeauna pacienţii citesc contractul. În Armenia sunt specialişti profesioniști care, prin munca lor, inspiră încredere.

 

Însă procentul de operații nereușite nu este mic chiar sunt cazuri letale…

Sunt de acord, dar spre deosebire de Rusia, chirurgii noştri sunt foarte precauţi. În general complicaţiile apar din cauza infecţiilor, rănilor postoperatorii etc. De pildă, după operaţie nasul poate să se strâmbe, căuzând probleme de respirație, iar după operaţia sânilor, cel mai des, apare hematomul (acumularea sângelui într-un loc). Cazurile sunt variate și pot fi discutate de la caz la caz.

Ce impact pot avea bolile anterioare asupra intervenţiilor chirurgicale?

Toate bolile au legătură cu operații într-un fel sau altul. Ar trebui să se ia în considerare bolile, pe care le-a avut pacientul. Dacă pacientul spune, că în viața lui a leşinat de două ori, trebuie să înțelegem care este cauza. Atunci decidem dacă este nevoie să facem operaţie sau nu. În cazul bolilor de inimă nu se recomandă operaţii, deoarece pot pune viața în pericol.

De ce înainte de operație pacientul estecântărit?

Este o cerință a anesteziştilor. Decoeficientul înălțime/greutate depinde stabilirea corectă a dozei de anestezie. Iar pentru chirurgulestetician acest raport contează în desfățurarea actului medical ( proporționalitatea corp/față).

Păstraţi secretul medical în relația cu pacientul?

De multe ori pacienţii mă roagă să păstrez secret faptul că au fost operaţi. Bineînţeles, că păstrez.

Poate din cauză, că mulți doresc să apară în ochii societăţii ca persoane  perfecte?

Da, poate aceasta este cauza.

Cum depăşiţi stresul chirurgical..

Pot spune că nu am  stres şi nici nu intru în panică, pentru că dacă ai ales această meserie, trebuie să fii pregătit la orice. Deşi, uneori pot fi stări încordate, care, de fapt, nu sunt legate de starea de sănătate a pacienţilor, deoarece înainte de a se opera, pacientul este examinat în amănunţime, începând de la HIV, terminând cu hepatite şi alte boli. 

Interviu realizat de Elena Chobanyan