Asociația Internațională de Științe Politice (IPSA) şi problema democraţiei
La sfîrşitul iuliei peste 2.800 oameni de ştiinţă, profesori din 99 ţări, precum şi jurnalişti, politicieni s-au alăturat în Polonia pentru a participa la a 24-a Asociație Internațională de Știință Politică (IPSA). Adunările politice, sesiunile, lecţiile oamenilor de ştiinţă, precum şi alte evenimente interesante şi bine organizate au avut loc în special în universitatea Adam Mickiewicz şi Centrul Congresului din Poznan. Congresul s-a deschis printr-o frumoasă ceremonie însoţită de defilarea vorbitorilor principali pe scenă şi un concert susținut de “CoOperate Orchestra”. Personalităţile de domeniul ştiinţelor politice au discutat principala temă a Congresului: “Politica într-o viaţă a inegalităților”. Problemele discutate au fost extinse și la alte teme ca de exemplu, Brexit-ul şi criza emigranților, campania prezidențială din Statele Unite, și s-a încheiat cu tema privind drepturile omului și spațiul cybernetic.
A doua zi au avut loc diverse sesiuni, prezentări politologice, iar lista vorbitorilor congresului părea interminabilă: Leszek Balcerowicz, fost prim-ministru adjunct și ministru al Finanțelor din Polonia, care a prezentat o temă intitulată “Confuzie în dezbaterea cu privire la Inegalitate”; Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru ştiinţele economice in 2001 cu tema “Inegalitatea: o problemă de politică în secolul al XXI; Anyang” Nyong’o, senator al Parlamentului din Kenya, cu tema despre “Când democrația dă greș de două ori; Richard G. Wilkinson, co-autor al Nivelul Spiritual, cu prezentarea “Inegalitate: Inamicul între noi”; Aiji Tanaka, președintele IPSA din anii 2014-2016, cu sesiunea plenară pe tema “Legitimitatea sistemului politic: suport din perspectiva comparativă”. Congresul a fost însoţit, de asemenea, de concertul de pian susținut de către pianista Angelin Chang, prima pianistă clasică de origine asiatică din SUA care a câștigat premiul Grammy.
Ca orice eveniment, congresul mondial de ştiinţe politice s-a încheiat în sala de concert Neo-Renaissance a Universităţii Adam Mickiewicz, cu o serie de discursuri susținute de fostul președinte de IPSA, Aiji Tanaka, noul preşedinte de IPSA, İlter Turan, secretarul general de IPSA, Guy Lachapelle, co-președinții programului WC2016, Dianne Pinderhughes și Marian Sawer, co-președintele programului WC2018, Füsun Türkmen, şi lista poate continua. Ceremonia de închidere a congresului s-a desfășurat sub semnul muzicii, printr-un concert susținut de corul Universității din Polonia, condus de profesorul Krzysztof Szydzisz.
Aşadar, încă un congres din sfera științelor politice s-a încheiat, iar tema “a fi sau nu a fi” a democraţiei va continua încă să dea bătăi de cap multor politologi. Măcar pînă la viitoarea reuniune programată în anul 2018, de această dată în Australia.
Elena Chobanyan
Jurnalist, realizatoare de TV şi radio, corespondent revistei “Ararat”, “Nor Ghiank”