Mihai Stepan Cazazian

ARTMARK / Casa Dr. Fogolyán Kristóf ( jud. Harghita) scoasă la licitație

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe site-ul Casei de licitații ARTMARK, la secțiunea case istorice  se află, spre vînzare, o superbă vilă, cu domeniul aferent, care a aparținut  doctorului Fogolyán Kristóf armean catolic născut la Sfântu Gheorghe.

Iată câteva date extrase din catalogul de prezentare :

Chiar din inima Harghitei, la Sud-Est de satul Iacobeni, se ridică din adâncul pământului izvorul de apă minerală de la Veresszék. Izvorul se ascunde într-un mediu pitoresc, în poalele naturii “sălbatice”, înconjurat de păduri. Acesta a fost descoperit chiar de proprietarul acelor vremuri, moșierul Balásy Simon József. Acesta a captat izvorul amenajând împrejurimile, iar în 1894 a pus în funcțiune stația de îmbuteliere. Apa minerală a izvorului denumit Borárniéky, Pán sau Szentgyörgy a fost considerată “cea mai igienică, fără bacterie pentru consumație, al munților Cason.” Apa terică cu conținut de lithium și hidro-carbonat din Veresszék a fost curativă în cazurile diverselor afecțiuni, însă a fost apreciată și ca apă de masă. “Se poate bine păstra, nu se strică și izvorând din piatră are un caracter de durabilitate”, scria pe eticheta apei minerale Pán.
La începutul secolului XX, Boldizsár Lajos a fost cel care a exploatat comorile minerale ale izvorului de la Veresszék, iar în anul 1920 acestea și stația de îmbuteliere au fost preluate de Dr. Fogolyán Kristóf, directorul Spitalului din Sfântu Gheorghe, spital care astăzi îi poartă numele. În această perioadă, medicul îl întâlnește pe renumitul arhitect Kós Károly, cel care a proiectat complexul de clădiri al Grădinii Zoologice din Budapesta, Muzeul Național Secuiesc și spitalul din Sfântul Gheorghe, Biserica Reformată de pe strada Moților din Cluj s.a. Kós Károly este cel care întocmește lucrările de proiectare pentru construcția unei noi clădiri de spital. Între cei doi s-a țesut de atunci o prietenie pe viață. Arhitectul Kós Károly a proiectat și clădirea de deasupra izvorului de pe domeniul de la Veresszék, ridicată între 1924 și 1926, iar apa minerală îmbuteliată aici a fost distribuită sub numele de «Salvatore». vezi mai mult aici

 

 

Reproducem, de pe același site, câteva imagini de epocă  din perioada când aici locuia dr.Fogolyán Kristóf