Mihai Stepan Cazazian

ARTIŞTI ARMENI LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU” 2017

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

2017-edition-950x465

 

            Recent s-au dat publicităţii amănunte legate de viitoarea ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”  care va avea loc în zilele de 2-24 septembrie 2017 la Bucureşti şi în câteva oraşe din România.

            Ne bucurăm să aflăm că la acest eveniment de o deosebită importanţă în viaţa muzicală mondială, vor participa mari orchestre şi mari artişti de peste hotare, artişti care se află în prim-planul vieţii artistice. Printre aceştia se vor număra şi trei artişti de origine armeană, care vor veni din cele mai diverse colţuri ale lumii.

            Astfel, în seara zilei de 6 septembrie, Sala Mare a Palatului va găzdui un concert simfonic al Orchestrei Naţionale de Tineret, sub bagheta dirijorului DOMINGO HINDOYAN. Acesta va dirija un program  alcătuit intergral  din lucrări de L. van Beethoven, inclusiv Simfonia a IX-a.

Domingo Hinduyan during rehearsals in Basel, Switzerland, 21 January 2013

            Domingo Hindoyan s-a născut la Caracas (Venezuela) în 1980, fiind de origine siriano-armeană. El este fiul lui Domingo Garcia, violonist venezuelean, fost preşedinte al Orchestrei Simfonice din Venezuela, şi al lui Viki Hindoyan, avocată la Paramentul Naţional din Venezuela.

            Artistul  a studiat vioara în oraşul său natal, apoi la Şcoala Superioară de Muzică din Geneva (Elveţia), devenind ulterior un cunoscut dirijor al unor concerte simfonice şi spectacole de operă din diverse oraşe europene şi japoneze. În primii ani de activitate, el a fost asistent al celebrilor dirijori Claudio Abbado şi Daniel Barenboim.

            În seara de 11 septembrie, solişi şi Orchestra Naţională Radio, dirijată de Lawrence Foster, vor interpeta, în variantă de concert ,opera „Mathis der Maler” de Paul Hindemith. Rolul Contesei Helfenstein va fi interpretat de mezzosoprana stella-grigorianSTELLA GRIGORIAN de origine armeano-georgiană. Ea s-a născut în 1968 la Tbilisi, unde a studiat canto la Academia de Muzică şi apoi la Conservatorul din Viena. În 1998, a debutat la Opera de Stat din capiala austriacă, unde a rămas ca solistă până în 2006. După aceea şi-a continuat cariera muzicală pe diverse scene ale lumii. Repertoriul ei include rolul titular din „Carmen” de Bizet, Magdalena din „Maeştrii cântăreţi din Nürenberg” de Wagner, Rosina din „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, Adalgisa din „Norma” de Bellini, multe roluri din repertoriul mozartian, verdian etc., dar şi al Antigonei din „Oedipe”ul  lui George Enescu.

            Cântăreaţa susţine numeroase recitaluri şi concerte în turneele sale din Germnia, Danemarca, Spania, Franţa, Rusia, Japonia, China, Israel, Slovacia, Turcia ş.a.

            În sfârşit, publicul meloman din România se va reîntâlni cu pianistul VAG PAPIAN din Israel în după-amiaza zilei  de 24 septembrie la Ateneul Român, unde îl va acompania pe celebrul violonist rus Maxim Vengerov, într-un recital cu lucrări de J. Brahms, G. Enescu şi C. Franck.

            Acelaşi program va fi susţinut anterior (pe 22 septembrie) şi în oraşul Sibiu.vag-papian

            Născut la Erevan în 1956, Vag Papian a absolvit Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova, apoi a studiat cu legendarul profesor Ilia Musin la Conservatorul din St. Petersburg. Şi-a început cariera internaţională după ce ,în 1979, a câştigat Concursul internaţional de la Lisabona, fiind invitat să concerteze pe mrile scene din Moscova şi St. Petersburg.

            În 1984, Valery Gergiev l-a invitat pe Vag Papian să-i fie dirijor asistent la Orchestra Filarmonicii din Armenia, unde peste trei ani, a devenit director artistic şi dirijor principal.

            A continuat să apară ca dirijor pe cele mai importante scene internaţionale, dar şi ca pianist. Din 1988, a început să colaboreze şi cu Opera Naţională a Armeniei până în 1990, când a emigrat în Israel. Imediat a ocupat postul de dirijor asociat la Orchestra simfonică din Beer Sheva. A fost invitat să dirijeze Orchestra simfonică din Ierusalim. Ca pianist, a concertat la Basel, Barcelona, Geneva, Toronto, Ottawa, New York, cât şi în America de Sud şi în Orientul Îndepărtat.

            În 2001 a evoluat la Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti în cadrul programului „Mozart by Midnight”, când a dirijat Orchestra „Virtuozii” din Bucureşti şi corul Viena Boys Choir într-un program alcătuit din „Mica serenadă”, Simfonia concertantă pentru vioară şi violă (solişti Silvia Marcovici şi Goran Nicolici), precum şi „Missa încoronării”.

            În 2008, Vag Papian a devenit director artistic şi dirijor şef al Orchestrei simfonice Academice de stat din Kazahstan. În prezent, el îşi îmbină activităţile din Israel şi din Kazahstan cu evoluţiile ca pianist şi dirijor în lumea întreagă.

            De mai mulţi ani este partener al lui Maxim Vengerov, cu care a întreprins turnee în Europa, SUA, Orientul  Îndepărtat, şi cu care a înregistrat un disc la EMI Classic.

            Totodată, Vag Papian este oaspete al Operei Naţionale din Erevan şi profesor la Academia de Muzică din Tel Aviv.

 

                                                                        X

            Tot pe 24 septembrie, la orele 13, în cadrul programului „Muzica secolului al XXI-lea”, Orchestra de cameră „Desaga Solisten”, dirijată de Cătălin Desagă, va susţine un concert la Sala „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române, în cadrul căruia va putea fi audiată „Ciaccona con canone”, lucrare a compozitoarei Mihaela Vosganian. (M.K.)