Cristina Popa

ARȚAKH | „Vom continua să luptăm pentru Aghavno” spune președintele Arayik Harutyunyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Președintele Arțakh-ului, Arayik Harutyunyan, a declarat astăzi ( 30 iunie) în Parlament că va continua să lupte pentru satul Aghavno din regiunea Lachin. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian a anunțat în urmă cu trei zile că, după construirea noului drum care ocolește Berdzor-Lacin, localitățile Berdzor, Aghavno și Sus din afara graniței fostului RANK (Regiunea Autonomă Nagorno Karabakh, de pe vremea URSS, n.t.) vor fi predate  Azerbaidjanului.

„În timpul discuției cu prim-ministrul Armeniei, am spus: astăzi nu discutăm despre Aghavno, noi purtăm negocieri și haideți să lăsăm această chestiune, în această etapă a negocierilor, să vedem ce soluții sunt posibile în limitele capacităților noastre”, a spus Harutyunyan.

Președintele Arțakh-ului nu a oferit detalii despre negocieri – dacă se negociază direct sau prin mediatori. A vorbit clar despre soarta orașului Berdzor – „Suntem obligați (să predăm, n.t.) Berdzor, scrie clar (în declarația tripartită din 9 noiembrie 2020, n.t. ) că trebuie să părăsim orașul Berdzor. Iar în ceea ce privește Aghavno, continuăm negocierile. Cât despre satul Sus, aproape că nu avem locuitori în această etapă. De asemenea, din câte știu, cetățenii orașului Berdzor și așezării Sus și-au primit compensații în cadrul programelor noastre sociale”.

Araik Harutyunyan a prezentat lucrările anului 2021 în parlamentul Arțakh-ului și a răspuns întrebărilor deputaților. Deputata Metakse Hakobyan s-a interesat dacă riscul depopulării acestor sate a fost luat în considerare în timpul discuției despre construcția noului drum. – „În ceea ce privește depopularea acelor așezări, acea problemă nu a fost discutată astăzi. Practic, este vorba de satul Aghavno, această problemă nu este încă discutată, negocierile sunt în curs. Nu este vorba despre Berdzor”.

Potrivit lui Arayik Harutyunyan, au primit mai multe propuneri pentru noul proiect de autostradă, din Rusia și Azerbaidjan. În Consiliul de Securitate, unde erau și reprezentanți ai forțelor politice, s-au discutat și, după formularea acestuia, au ales varianta cea mai sigură. – „Am avut mai multe propuneri atât din Azerbaidjan, cât și din Federația Rusă. Toate propunerile au fost respinse. Autostrada propusă a fost discutată de mai multe ori în Consiliul de Securitate, la care au participat toate forțele politice prezente în Adunarea Națională. Am ales, în opinia noastră, cea mai bună variantă. Există secrete, pe care nu vreau să le dezvălui aici, în legătură cu motivul pentru care am ales această opțiune”.

După războiul de 44 de zile, coridorul Lacin este singurul drum care leagă Armenia de Arțakh.

Cea mai mare parte a regiunii Kașatagh a ajuns sub controlul Azerbaidjanului după ultimul război. Autostrada în construcție, care va ocoli Berdzor, este mai sigură și de câteva ori mai bună decât cea actuală, așa a descris liderul Arțakh-ului drumul construit de Azerbaidjan. “Garanțiile de securitate sunt mai mari », spune Harutyunyan, dar nu a explicat la ce garanții se referă – „După părerea mea, noul drum va fi mult mai sigur, din punct de vedere al securității, oportunitățile noastre pentru Armata de Apărare a Arțakh-ului, Serviciul de Securitate Națională, poliție, trupele ruse de menținere a păcii… va fi mai ușor, vor fi garanții de securitate mult mai mari decât pe drumul actual. Ce consecințe vom avea renunțând la acest drum ? Să decidem împreună. Să ne adunăm după ce ieșim din această sală și să decidem. Adică suntem împotrivă, nu facem nimic, nici din Berdzor nu plecăm… Vă rog, haideți să decidem. Împreună să ne asumăm responsabilitatea asupra consecințelor și să ne gândim la soarta celor peste o sută douăzeci de mii de locuitori care trăiesc în această țară.”

Pentru satul Aghavno luptă și locuitorii înșiși.   În conversația cu “Azatutyun”, ei au insistat că nu vor părăsi satul. În această comunitate locuiesc aproximativ 200 de locuitori, există o grădiniță și o școală.

Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, a abordat astăzi și situația dificilă a locuitorilor din Aghavno, Berdzor și Sus.

„Mai avem un an și jumătate pentru a ne ocupa de problemele locuitorilor”, i-a asigurat Grigoryan pe jurnaliştii veniți la Guvern. – „Mai avem aproximativ un an și jumătate pentru a găsi soluții atât în ceea ce privește drumul, cât și locuitorii respectivi”. Vom colabora cu guvernul din Arțakh și vom găsi soluții”.

Pașinian a anunțat, deasemenea, la ultima sa conferință de presă că problemele locuitorilor orașului Berdzor sunt rezolvate prin deciziile guvernului armean, li se vor asigura apartamente, iar guvernul Arțakh-ului se ocupă de problemele celor din Aghavno.

Traducere de Cristina Popa după articolul 30 iunie 2022, Azatutyun – RFE/RL