Cristina Popa

ARȚAKH | În Aghavno, locuitorii susțin că nu își vor părăsi satul sub nicio formă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În satul Aghavno din regiunea Kașatagh, chiar și după anunțul de ieri ( 27 iunie) al prim-ministrului Nikol Pașinian, locuitorii insiste că nu vor părăsi așezarea sub nicio formă.

În timp ce prim-ministrul Armeniei vorbește despre predarea satului către Azerbaidjan, primarul Andranik Ceavușyan propune creșterea numărului populației locale.

Astăzi, peste 200 de armeni trăiesc în Aghavno, funcționează o școală și o grădiniță, ca înainte.

„Din păcate, dacă se va întâmpla așa ceva, nu știu care va fi reacția oamenilor, pentru că Aghavno nu poate fi înlocuit cu nimic, nici măcar cu centrul Erevanului”, spune unul dintre locuitorii satului.

Narine Rasoyan se află în Aghavno din 1997. Cel mai mic dintre cei șase copii s-a născut după războiul de 44 de zile, cel mai mare urmând să fie trimis în curând spre a-și efectua serviciul militar în Forțele Armate din Arțakh. Spune că dacă nu a părăsit satul în timpul războiului, nici acum nu va pleca.

„Dacă există un astfel de conducător, să vină cineva la noi în sat și să ne spună- trebuie să pleci, așa e, starea satului este așa, nu se poate doar făcând o declarație, postând pe Facebook,” nu, așa nu se face. Restul, care au fost scoși din Karabakh, le-au dat casă? Le-au dat ceva ? Jumătate din acei oameni trăiesc cu chirie, nu știu cum va fi situația lor, ce se va întâmpla”, spune Rasoyan.

La conferința de presă online, Pașinian a anunțat că, după începerea exploatării noului drum care ocolește Berdzor, teritoriile din afara graniței fostului NKAO sovietic ( regiunea Autonomă Nagorno Karabakh) vor fi transferate către Azerbaidjan. Astfel, Pașinian confirmă, în esență, că Berdzor, Aghavno și Sus vor trece sub controlul Azerbaidjanului.

Doar după întrebarea „care va fi soarta locuitorilor”, Pașinian explică: „Problemele locuitorilor orașului Berdzor sunt rezolvate prin hotărâri ale guvernului armean și li se vor asigura apartamente. În cazul comunității Aghavno, a spus Pașinian, Arțakh se ocupă de aceste chestiuni”.

„Cred că problemele locuitorilor satului Aghavno vor fi rezolvate cu ajutorul guvernului Arțakh. Nu pot spune despre Sus, pentru că momentan nu am asemenea informații. Principiul este următorul: este situat în interiorul sau în afara regiunii administrative a fostei regiuni autonome Nagorno-Karabakh”, a subliniat premierul.

Locuitorii din Aghavno au fost, de asemenea, supărați de declarațiile lui Pașinian, în care au văzut indiferență.

„Armenia renunță la noi, așa că Armenia să nu-și rezerve dreptul de a se gândi la noi, Arțakh se va gândi la noi, iar noi vom rămâne aici”, spune unul dintre locuitori.

Berdzor sau coridorul Lachin este singurul drum care leagă Armenia de Arțakh după războiul de 44 de zile. Orașul Berdzor este situat pe autostrada Goris-Stepanakert. Teritoriul a intrat sub control armean în mai 1992, la câteva zile după eliberarea orașului Șuși. Toate celelalte sate din regiune, cu excepția Berdzor, Aghavno, Sus, au intrat sub controlul Azerbaidjanului după războiul de 44 de zile, potrivit declarației din 9 noiembrie.

Aceste sate sunt situate în tronsonul de 5 km ai Coridorului Lachin, care conform aceleiași declarații va asigura legătura dintre Nagorno Karabakh cu Armenia, până la construirea unui drum nou, alternativ. Au fost stabiliți trei ani pentru proiectarea drumului alternativ. Azerbaidjanul construiește acum, într-un ritm accelerat, un drum de 32 de kilometri care ocolește Lacin. Partea armeană este încă în faza de planificare, a informat ieri prim-ministrul Pașinian.

„Lucrările de construcție a drumurilor trebuie efectuate și pe teritoriul Armeniei, pentru a se ajunge la o astfel de soluție. În această etapă, am început lucrările de proiectare și, când va exista o înțelegere finală asupra faptului că ne atingem obiectivul, adică vom avea un drum mai rapid și mai bun sub controlul deplin al forțelor ruse de menținere a păcii, da, vom face demersuri pentru asemenea soluții”, a declarat premierul.

Infrastructurile care alimentează Arțakh dinspre Armenia trec prin Berdzor și tronsonul adiacent: curent electric, infrastructuri de alimentare cu gaz, cabluri de telefonie și de comunicații prin internet. Ieri, ( 27 iunie) premierul nu a răspuns la întrebarea referitoare la asigurarea acestor infrastructuri în cazul unui drum nou. S-a pus accentul pe un singur lucru: noul drum va fi mai sigur și mai rapid.

Oficialii din Stepanakert nu au reacționat încă la aceste declarații ale prim-ministrului Pașinian.

reportaj publicat pe 28 iunie 2022, tradus după RFE/RL de către Cristina Popa