Mihai Stepan Cazazian

ARȚAKH / Distrugerea așezărilor pașnice, precum și a centrelor religioase, educaționale și culturale, ca urmare a agresiunii declanșate de Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În dimineața zilei de 27 septembrie a.c., partea azeră a inițiat operațiuni agresive la scară largă împotriva Republicii Artsakh și a Republicii Armenia. Începând cu 27 septembrie, au fost țintite peste 130 de așezări, situate în diferite regiuni, de la sud la nord, din satele de la graniță pănă la așezările poziționate în interiorul țării. În urma acestor atacuri, au fost avariate 7800 de imobile, în special apartamente, case, magazine etc. Au fost avariate peste 1310 de obiecte de infrastructură civilă sau industrială, mai mult de 720 de bunuri mobile, în special mașini (cu un total de 9830). Conform datelor oficiale, în urma agresiunii azere, peste 36 de civili au fost uciși  și 115 au fost răniți.

Din cauza agresiunii declanșate de partea azeră, 18 școli și 6 grădinițe din Artsakh au fost distruse sau avariate.

De asemenea, au fost produse pagube semnificative celor patru centre culturale, inclusiv Catedralei Sf. Ghazanchetsots (Sf. Mîntuitor), simbolul orașului Șuși din Republica Artsakh, care a fost bombardată deliberat de două ori în timp ce erau de față jurnaliști străini.

Dreptul la educație a 33.002 de persoane a fost încălcat. Un număr de 4016 de preșcolari, 24000 de elevi și 4986 de studenți nu frecventează instituțiile de învățământ.