Mihai Stepan Cazazian

ARȚAKH / Bătălia pentru Șuși continuă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Un oficial militar armean a declarat ieri că luptele acerbe pentru Șuși au continuat, în ciuda afirmației Azerbaidjanului că Baku a preluat controlul asupra orașului strategic, în drumul lor spre capitala Stepanakert.

Pe tot parcursul zilei, au fost diferite relatări ale luptelor în curs.

Astfel Azerbaidjanul a relatat că mulțimi s-au adunat în capitala Baku pentru a celebra declarația președintelui Ilham Aliyev din 8 noiembrie privind controlul azer al celui de-al doilea oraș ca mărime din Nagorno-Karabakh.

Cu toate acestea, reprezentantul Ministerului Apărării din Armenia, Artsrun Hovhannisian, a răspuns pe Facebook că luptele pentru controlul orașului aflat în vârful unui munte, la 10 kilometri sud de Stepanakert, erau încă în desfășurare. El i-a îndemnat pe armeni „să aștepte și să creadă în forțele noastre [armate]”.

Șuși este situat pe un drum principal care leagă orașul cel mai important, Stepanakert, de teritoriul armean.

Aceste rapoarte contradictorii au apărut a doua zi după discuțiile președintelui rus Vladimir Putin cu omologii săi francez și turc despre Nagorno-Karabakh.

Într-un apel telefonic din 7 noiembrie, Putin și Emmanuel Macron și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ciocnirile pe scară largă dintre forțele armene și azere din regiune și implicarea luptătorilor sirieni și libieni în conflict, s-a putut citi într-o declarație de la Kremlin.

Cei doi președinți au asigurat că vor continua să coordoneze eforturile de mediere, în special prin intermediul grupului de laMinsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), un format internațional de mediere înființat în 1992 și condusă în comun de Rusia, Statele Unite și Franța.

Mai târziu, în cursul zilei, Vladimir Putin a avut o convorbire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a spus liderului rus că Armenia trebuie să se retragă din teritoriile azere și să se„așeze la masa negocierilor”, potrivit unui comunicat difuzat din Ankara.