Mihai Stepan Cazazian

ARȚAKH / Azerbaidjanul folosește muniții cu fosfor, interzise de dreptul internațional

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arman Tatoyan, Avocat și președinte al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului din Armenia a postat un videoclip care demonstrează utilizarea de către armata azeră de muniției interzisă.

După cum confirmă dovezile, Azerbaidjanul folosește muniții cu fosfor în atacurile din Nagorno-Karabakh, declanșând incendii în pădurile adiacente comunităților civile.

Rezultatele anchetei urgente efectuate de apărătorul drepturilor omului din Armenia și activitățile de anchetă ale Ombudsmanului pentru drepturile omului Arțakh au confirmat nu doar acest fapt, ci și că mulți civili se ascund în aceste păduri de atacurile armatei azere, atât ziua cât și noaptea.

Aceste muniții provoacă în mod clar distrugerea masivă a mediului; acum sunt folosite și împotriva civililor de către forțele militare azere și, în acest context, sunt interzise de dreptul internațional.

Aceste muniții cu fosfor sunt arme care utilizează unul dintre alotropii obișnuiți ai elementului chimic fosfor. Fosforul alb este utilizat în fum, iluminare și muniții incendiare și este de obicei elementul de ardere în muniția trasoare.