Mihai Stepan Cazazian

ARMENPRESS : Zilele orașului Gherla, istoricul Armenopolis, au fost marcate cu mare fast

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSC_0432

Între 30 iunie și 6 iulie, la Gherla, istoricul oraș Armenopolis, s-au desfășurat Zilele Orașului, care au coincis cu sărbătoarea Sfîntului Grigore Luminătorul. Primarul Gherlei, Marius Sabo, a lansat inițiativa de a declara tradiționala sărbătoare spirituală armeană drept zi a orașului încă din 2012, după semnarea acordului de înfrățire cu orașul Idjevan din Armenia. Iată că este deja al doilea an de cînd zilele orașului se tranformă într-un festival internațional, la care participă delegații ale orașelor surori din Elveția, Franța, Germania, Ungaria și Polonia. Momentele principale ale variatului program au avut loc la 4 și 5 iulie și s-au axat pe evenimentele armenești. În acest scop sosireră la Gherla ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian, și ambasadorul Elveției, Jean-Hubert Lebet, la inițiativa căruia specialiștii elvețieni au reabilitat orologiul istoric al catedralei armeano-catolice Sfînta Treime din Gherla.
La 4 iulie, la ceremonia de deschidere a festivităților, ce a avut loc pe stadionul orășenesc, au participat reprezentanți ai autorităților județene clujene și municipale din Gherla, ai conducerii Uniunii Armenilor din România, ambasadorii Armeniei și Elveției, delegații orașelor europene înfrățite cu Gherla.
Luînd cuvîntul la ceremonia de deschidere, ambasadorul armean, Hamlet Gasparian, le-a transmis gherlenilor mesajul de felicitare al ministrului Diasporei al Republicii Armenia, doamna Hranuș Hakobian, și le-a mulțumit autorităților române și responsabililor locali pentru grija față de conservarea bogatului patrimoniu cultural armenesc din România și față de nevoile comunității armene locale.
În dimineața zilei următoare, ambasadorul Armeniei a participat la întîlnirea delegaților orașelor înfrățite ce s-a ținut la primăria Gherlei, în cadrul căreia au fost dezbătute chestiuni privind eficiența cooperării la nivel descentralizat.
După aceea, oaspeții de peste hotare au fost prezenți, alături de autoritățile județene și municipale, precum și de conducerea Uniunii Armenilor din România, la slujba festivă oficiată în catedrala armeano-catolică Sfînta Treime închinată Sfîntului Grigore Luminătorul, care a fost transmisă integral în direct de posturile de televiziune TVR3, TVR-Cluj și TVR Plus.
“Gherla a devenit loc de întâlnire europeană, lucru firesc, de vreme ce aceasta este de secole o răscruce a națiunilor, culturilor și tradițiilor”, a declarat ambasadorul Hamlet Gasparian imediat după slujbă, la ceremonia solemnă a punerii în funcțiune a noului și unicului mecanism al orologiului catedralei armene. “Gherla ne este dragă mai ales nouă, armenilor, întrucât constituie o parte a istoriei poporului nostru. Armenii din România sînt acea verigă, acea legătură umană care ne unește unii cu ceilalți, care poartă acea solidaritate și prietenie prin care vrem să să clădim o lume mai bună și un viitor mai bun”.

IMG_5214

DSC_0557

După ceremonie, postul de televiziune TVR3 a continuat transmisia în direct din curtea catedralei armene, difuzînd o emisiune cu participarea ambasadorului Hamlet Gasparian, a renumitului jazzman Harry Tavitian, a vicepreședintelui UAR, Sirun Terzian, și a directorului muzeului armean din Gherla, Mircea Tivadar, transmisie în care vorbitorii au discutat timp de o oră despre patrimoniul armenesc, problemele armenilor, marcarea a 100 de ani de la Genocidul Armean. Moderatorul Sebesi Karen a adresat întrebări despre trecutul și prezentul Armenopolisului armenesc și primarului Marius Sabo și președintelui filialei transilvănene a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegar. Emisiunea a fost integral retransmisă în reluare în seara zilei următoare.

În timpul festivităților, ambasadorul Armeniei a acordat interviuri diverselor mijloace românești de informare.
Programul artistic armenesc a fost încununat de Harry Tavitian care, în seara zilei de 5 iulie, în catedrala armeană, a interpretat măiastre prelucrări de jazz ale nestematelor muzicii vechi religioase și laice armenești.

IMG_5243

În cadrul programului cultural armenesc a fost prezentat filmul documentar despre Gherla-Armenopolis (regizor Florin Kevorkian – în noul cinematograf al orașului), a fost lansată ultima traducere în limba română din volumele monografiei Gherlei întocmite de binecunoscutul istoric Szongott Kristoff, iar în sălile sediului Uniunii Armenilor au avut loc expuneri de materiale tipărite, fotografii și obiecte ce atestă patrimoniul armenesc din Transilvania. Partea concertistică a fost completată de soprana Viktoria Petrosian, care a interpretat piese religioase și clasice armenești, iar în incinta parohiei armeano-catolice oaspeții străini, localnicii, sutele de armeni veniți din toată România și din țările vecine au degustat bucatele bucătăriei armenești tradiționale locale.

http://armenpress.am