Mihai Stepan Cazazian

ArmenIS – Identități ale trecutului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 
            În actualul context sociopolitic, în care modelul multicultural european se confruntă cu noi provocări, Europa are nevoie de solidaritate, toleranţă și dialog pentru ca identitatea europeană, aşa cum s-a făurit ea în ultimele decenii, să fie revigorată şi întărită. Pentru a răspunde nevoii de consolidare identitară, trebuie să facem apel la moştenirea culturală, să contribuim la eliminarea graniţelor dintre diversele culturi care compun spaţiul european și să recuperăm măcar o parte a unui trecut ale cărui urme le ignorăm adesea.
            Pe de altă parte, Biserica Armeană din Iași pare a fi cea mai veche mărturie a oraşului, pe a cărei piatră de fondare, încastrată în bolta de la intrarea în edificiul actual, este gravat anul 1395. Deși are o valoare inestimabilă din punct de vedere cultural, istoric și religios, este o resursă insuficient cunoscută, valorificată și promovată.
            Răspunzând acestor nevoi, elevii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și-au propus ca în perioada iunie – octombrie 2017 să dezvolte un proiect de anvergură, intitulat „ArmenIS – Identități ale trecutului”, cu care s-au înscris la CONCURSUL NAȚIONAL EUROSCOLA, ediția a X-a (2017), organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Ministerul Educaţiei Naţionale. Scopul proiectul constă în promovarea Bisericii Armene din Iași, ca reper esențial al patrimoniului cultural şi simbol al spiritualității și diversității culturale.
            Euroscola este unul dintre programele dedicate tinerilor și aplicat în toate statele membre, scopul său declarat este de a reuni în cadrul unor zile festive, adolescenți din toate statele membre ale Uniunii, oferindu-le ocazia de a afla pe viu cum funcționează Parlamentul European, dar și de a cunoaște mentalitățile și așteptările altor tineri din statele membre.
 
 Prof. Monica COȚOFAN