ARMENII SPORTULUI MINŢII
„Am învăţat să joc şah de la tatăl meu şi pot să spun m-a ajutat foarte mult în viaţă. Voi veni cu siguranţă!” mi-a destăinuit domnul prof.univ.dr. Garabet Kumbetlian, când am avut plăcuta ocazie să-l invit pe data de 5 sepembrie 2013 la activitatea UAR –Filiala Constanţa “Armenii sportului minţii”.
La debutul unei toamne blânde, nu puteam găsi un pretext mai bun de întâlnire cu membri comunităţii, ca această activitate dedicată şahului, activitate concepută încă de la început ca un mozaic de activităţi, grupate pe ateliere de lucru, având ca scop principal satisfacerea celor mai sofisticate gusturi în materie de organizare: o conferinţă susţinută de domnul doctor în economie Sergiu Sarchizian, iniţiere în tainele şahului, jocuri de creativitate pentru copii şi tineri, modelaj în lut, origami, pictură şi desen, iar ca deliciu suprem, la finalul activităţii, am organizat un minicampionat de şah, atât pentru seniori, cât şi pentru juniori, remarcându-se astfel dintre membri comunităţii constanţene domnii Cazazian Harry, Kerpician Eduard, Alexandrian George, doamna Alexandru Luiza şi copiii Aram Niţă, Ciucă Victor, Chesnoiu Bianca şi cel mai mic dintre şahişti, Arsen-Sergiu Sarchizian, pe care-i felicităm în mod express.
Cu o măiestrie înnăscută în arta oratorică, dl. Sarchizian Sergiu şi-a început prelegerea de la citatul lui Pablo Neruda: “CE ESTE ŞAHUL? UNA DINTRE IZBANZILEOMENIRII ASUPRA SA INSĂŞI.
PENTRU UNII ŞAHUL ESTE MUZICĂ, PENTRU ALŢII PICTURĂ,PENTRU MINE ŞAHUL ESTE POEZIE ,POEZIA LUPTEI, A MINŢII ŞI A VOINŢEI”, continuând cu legenda brahmanului Sessa sau problema tablei de şah, punctând apoi citându-l pe parintele computerului modern – Alan Turing – care considera că elaborarea unor programe de şah va aduce beneficii enorme muncii lui; apoi ne-a fascinat cu informaţiile legate de începuturile şahului în Armenia, datate încă din cartea Shatrang a lui Joseph Orbeli, care menţionează că şahul a fost introdus în Armenia de către arabi în secolul al IX lea, continuând cu menţiuni din manuscrisele secolelelor al XII-XIII-lea, de la Institutul Matenadaran din Erevan. Popularitatea acestui sport a atins culmile, în Armenia, odata cu câştigarea de către Tigran Petrosian a titlului mondial, acesta devenindcel de-al IX lea campion mondial la şah, între anii 1963 şi 1969. A fost supranumit “Iron Tigran“ sau “tigrul în blană de iepure”, datorită stilului său de joc, caracterizat printr-o defensivă impenetrabilă, el punând siguranţa pe primul loc. Atenmţia publicului a fost captată cu personalitatea lui Garry Kasparov, primul campion mondial la sah care a jucat impotriva computerelor, acesta remarcandu-se ca un jucător dinamic şi agresiv,preferând în special poziţii complicate care îi ofereau şansa de a-ş pune în valoare forţa excepţională de calcul. Deloc de neglijat este următorul aspect subliat de către vorbitor: în Armenia şahul este materie obligatorie în şcoli, fiecare copil învaţă şah de la varsta de 6 ani, statul alocând de la buget 1,5 mil.$ anual pentru învaţarea şahului, iar preşedintele Federaţiei Armene de Şah este chiar preşedintele Republicii Armeniei – Serge Sarkissian. Beneficiile învăţării şahului de către copii sunt incomensurabile: îmbunătăţeşte capacitatea de a citi, creşte IQ –ul, întăreşte capacităţile de rezolvare a problemelor, măreşte capacitatea de memorare, cultivă gândirea creativă. In finalul expunerii au fost mentionati actualii componenti ai echipei de sah a Armeniei, precum si performantele obtinute de catre acestia: Levon Aronian – nr. 2 mondial, Sergei Movsesian, Vladimir Akopian, Gabriel Sargissian, Tigran L. Petrosian.
Mulţumim pe această cale tuturor participanţilor, în special doamnei Clemenţa Garabet şi domnului preşedinte Hacik Garabet, care ne-au pus la dispoziţie un spaţiu foarte bine amenajat, pliat perfect pe aceste activităţi transdisciplinare.
Produsele finale, constând din piese de şah modelate în lut de către copiii armeni, precum şi colajele, picturile şi desenele pot fi admirate la sediul U.A.R. Constanţa, sperând ca astfel să stârnim curiozitatea pentru adevăratele valori ale culturii armene aici şi pretutindeni.
În loc de încheiere: VĂ INVITĂM LA ORICE VÂRSTĂ SĂ JUCAŢI ŞAH!
Prof.dr. Iris Sarchizian