Redactor

ARMENII PARTE INTEGRANTĂ  A MULTICULTURALIȚĂȚII  DOBROGENE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

         Pe 4 aprilie , într-o însorita după- amiază de primăvară, a debutat evenimentul care i-a reunit pe unii  din membrii diverselor etnii dobrogene. Armeni, greci, ruși-lipoveni, turci, tătari, romi și români au fost invitați să fie parte din proiectul ,,Voluntariat pentru multiculturalitate’’ organizat de publicația on-line ,,Interetnica’’ împreună cu Biblioteca Județeană ,,I.N.Roman’’ din Constanța. Un proiect mai amplu numit ,,4/4 Pentru Prieteni’’ organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și Consiliile Americane pentru Educație Internațională.

       Scopul întâlnirii a fost acela de a evidenția și de a promova valorile identitare ale comunităților etnice din Dobrogea. Uniunea Armenilor din Constanța a fost cu mândrie reprezentată de  președintele său, domnul Liviu Merdinian, care și-a făcut cunoscută disponibilitatea de a împărtăși doritorilor din publicatiile editoriale armenești si de subsemnata in calitate de ghid.

        Evenimentul a avut două părți. In prima jumătate, un tur al centrului vechi al Constanței, locul în care într-un perimentru atat de restrâns se regăsesc locașuri de cult ale celor trei religii monoteiste: Creștinism, Islam, Iudaism.Ceea ce a dat farmec acestei parți a fost faptul ca prezentarea obiectivelor specifice fiecarei etnii a fost făcuta de înșiși membrii comunităților.A fost o reală onoare si plăcere  pentru mine sa împărtășesc cu ceilalți participanți informații despre numeroasele urme lăsate de armeni in orașul nostru, clădiri cu o arhitectură si frumusețe aparte, armeni care nu numai că au înfrumusețat urbea în care au trăit dar au și contribuit la dezvoltarea ei prin afacerile pe care le-au desfașurat, cât și prin preocuparea pentru cultură și frumos. Obiectivul vizitat a fost Biserica Armeană ,,Sfânta Maria’’, unde gazda ne-a fost părintele paroh Oshakan Khachatryan care cu amabilitate a răspuns întrebărilor adresate.

          Cea de a doua parte a avut loc la Biblioteca Județeană ,,I.N. Roman’’ din Constanța. Fiecare comunitate participanta a amenajat un stand cu apariții editoriale.Uniunea Armenilor s-a putut mândri cu o multitudine de titluri,fie prin cărti de beletristică  sau cărți  mărturie ale vieților unora dintre armeni sau cărți în care perspectivele unora dintre membrii comunitații au fost făcute cunoscute sau albume de fotografii. Standul armenesc a fost foarte bogat.

           In cadrul mesei rotunde care a urmat  s-a vorbit despre limba materna, literatura in limba materna si scriitorii reprezentativi ai fiecareia in parte.Uniunea noastra s-a mândrit cu dăruirea și perseverența în a păstra și promova limba armeană fie prin organizarea de cursuri periodice de limba la sfârșit de săptămână pentru cei mici ,prin frecvente aparitii editoriale sau prin diverse ateliere de lucru.

            A fost un eveniment important prin care fiecare comunitate și-a făcut cunoscute valorile identitare. În ceea ce îi privește pe armeni, am susținut cu mândrie valorile lor intrinseci: credința, cultura și respectul față de înaintași. 

Alice Semedichian Platon