Elena Chobanyan

Armenii nu vor război. Dar nici nu trebuie provocați.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

SOLDAT IN TRANSEE

Din cauza situației tensionate de pe frontul din Karabagh, Azerbaidjanul și-a ridicat în aer avioanele militare care efectuează misiuni de patrulare de-a lungul liniei de contact. Despre aceasta am aflat de la Ministerul Apărării al Karabaghului.

După cum informează Ministerul Apărării al Karabaghului, sistemul de apărare antiaeriană se află în alertă maximă şi este gata să doboare avioanele azere în cazul în care acestea încearcă să treacă frontiera.

La rîndul său, preşedintele Armeniei, Serj Sarksian, a afirmat că nu vede reluarea acţiunilor militare în viitorul previzibil, dar dacă ne vor impune, vom fi nevoiţi să acţionăm. „Nivelul pregătirii de luptă al armatei noastre este foarte ridicat″, a spus președintele.

Dacă vreunul dintre voi se va duce pe front, va vedea cu ce profesionalism comandanții și soldații noștri îşi apără poziţiile. Nu suntem în urma nimănui în ceea ce privește arsenalul. Noi nu vrem război, este clar că nu-l dorim, dar dacă vom fi nevoiţi, nu va mai fi altă cale. Totuşi, vom face totul să rezolvăm problema pe cale pașnică“, – a explicat președintele Armeniei.

În acest timp, mass-media din Azerbaidjan a difuzat informaţii despre faptul că la 24 ianuarie partea armeană a întreprins operaţiuni de diversiune în direcţia regiunii Terter. ″Dar acest lucru nu corespunde realității, – a declarat purtătorul de cuvînt al armatei de apărare a Karabaghului, Senor Hasratian. Difuzarea acestei informaţii face parte din campania de propagandă a autorităților azere.

La rîndul său, directorul Centrului de Studii Regionale, Richard Ghirakosian, ne-a informat că situația tensionată actuală este direct legată de întîlnirea din Franța a miniștrilor de externe armean și azer.

În prezent Azerbaidjanul nu este pregătit de război, pentru că este conștient că va pierde. Dar se pregăteşte intensiv pentru acesta, – a adăugat expertul.

Potrivit domnului Ghirakosian, alegerea anului 2014 ca moment al provocărilor armate este legată de cea de a 20-a aniversare a semnării armistiţiului, scăderea rezervelor de petrol din Azerbaidjan și Jocurile Olimpice de la Soci. Azerbaidjanul încearcă să testeze reacţia Rusiei și a comunității internaționale, precum şi a Grupului de la Minsk.

Forțele militare armene sunt extrem de bine pregătite şi duc o politică  adecvată. Aşa că războiul dintre cele două ţări nu este iminent, – a subliniat politologul.

Ministerul apărării, Seiran Ohanian, consideră şi el puțin probabilă reluarea acţiunilor militare pe scară largă de către Azerbaidjan.

Provocările transfrontaliere din partea Azerbaidjanului cresc mai ales în timpul evenimentelor politice deosebit de importante, în zilele negocierilor etc“, –  a afirmat ministrul.

Frontierele de Nord-Est ale Armeniei, adică ale aliatul strategic indispensabil al Rusiei, se află sub foc intensiv, iar mass-media aliatului nostru strategic [rus] nu vede, nu aude sau nu ştie despre acestea. Atunci putem spune că ne împuşcă cu armele Rusiei..″, – conchide etnograful Hranuş Kharatian.

Da, nu vrem război, nu vrem moartea oamenilor, cetăţenilor paşnici, însă dacă se va întâmpla aşa ceva, întregul popor armean se va ridica la luptă, apărîndu-şi ţara.

Elena Ciobanyan