Szekely Csaba

INTERETNICE / Armenii gherleni s-au întâlnit din nou cu prietenii evrei din Cluj-Napoca

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 Casa Tranzit din Cluj-Napoca a găzduit cea de  a VIII-a ediţii a întâlnirii „Între prieteni”, tradiţionala manifestare culturală organizată de Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca şi Comuntatea armenească din Gherla. Este vorba de o întâlnire de suflet, unde membrii celor două comunităţi îşi prezintă valorile artistice, aşa cum s-a întâmplat şi în weekendul trecut, când am asistat la un program deosebit de bogat şi vareiat. Înainte de a da drumul cântecului şi dansului, asistenţa a fost salutată de preşedintele Comunităţii evreilor din Cluj-Napoca, Schwarz Robert, preşedintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România, Esztegár János şi preşedintele sucursalei Cluj-Napoca a Uniunii Armenilor din România, Sebesi Karen Attila.  Cu toţii şi-au exprimat cele mai bune gânduri cu privire la  continuitatea acestor relaţii de  colaborare. A urmat prezentarea unui scurt colaj despre viaţa şi activitatea cunoscutei pictoriţe Azaduhi Varduca Horenian, originară din  Gherla şi decedată zilele trecute. Un omagiu adus apreciatei  artiste de origine armeană. De asemenea a fost proiectat  un filmuleţ despre sărbătoarea evreiască „Tu Bişvat – Anul Nou al Pomilor” .

Spectacolul  artistic a fost deschis de cunoscuta formaţie de muzică klezmer  Mazel Tov condusă de Vasile Socea, după  care s-a urcat pe scenă Corul armeano-catolic din Gherla dirijat de  Molnár Árpád, care a interpretat toate piesele corale religioase şi populare în limba armeană, o premieră în cadrul acestor întâlniri. O impresie plăcută ne-a lăsat şi Corul comunităţii evreieşti din Cluj-Napoca „Shira Hadasha” dirijat de prof. Halmos Katalin. Solişti vocali au fost  Gheorghe Eisikovits şi Ofelia Eisikovits, momente înălţătoare ale serii, aplaudate îndelung de publicul care a umplut până la refuz Casa Tranzit de pe malul Someşului. O evoluţie de mare succes au avut surorile Kasabian de la  UAR  Cluj-Napoca, cinci fete care ne-au delectat cu muzică tradiţională armenească.

La finalul reprezentaţiei formaţia de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din Gherla coordonată de Esztegár Erika  a prezentat  patru jocuri armeneşti, din  grup făcând parte mulţi copii, aflaţi pentru prima oară pe scena unei manifestări de acest gen. A fost una dintre cele mai reuşite ediţii (dacă nu chiar cea mai reuşită!) ale întâlnirii „Între prieteni”. La eveniment a fost prezentă şi o numeroasă delegaţie a armenilor gherleni în frunte cu preotul Küsmödi Attila.

Ediţia a IX-a va avea loc în această toamnă la Gherla, când gazde vor fi armenii din localitate.

Szekely  Csaba