Mihai Stepan Cazazian

Armenii gherleni în vizită la Budapesta

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

festivaletniibudapesta

Am admirat totdeauna şi am avut un respect deosebit faţă de acei primari (indiferent că e vorba de oraş sau comună) care acordă o importanţă deosebită valorificării şi păstrării tradiţiilor din localităţile pe care le păstoresc. Un exemplu grăitor în această privinţă este primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean, care de cînd a fost instalat în funcţie caută să răspundă cu fermitate tuturor solicitărilor lansate de reprezentanţii unor comunităţi etnice din oraş. Aşa s-a întâmplat zilele trecute, când o delegaţie a filialei locale a Uniunii Armenilor din România a efectuat o vizită la Budapesta, unde s-a întîlnit cu membrii conducerii Autoguvernării Armeneşti din cartierul XX a capitalei Ungariei. Din mica delegaţie a comunităţii armeneşti din Gherla condusă de ing. Esztegár János, preşedintele filialei UAR Transilvania Nord a făcut parte şi primarul municipiului de pe Someş, Ioan Neselean, receptiv la toate problemele sociale şi culturale ale armenilor.

La Budapesta reprezentanţii municipiului Gherla s-au întâlnit cu preşedintele Autoguvernării Armeneşti din cartierul XX, domnul Váczi Péter, care a prezentat oaspeţilor activitatea depusă de armenii din Pesterzsébet (denumirea cartierului respectiv) şi rolul lor în viaţa socială a populaţiei capitalei din ţara vecină. Mesagerii comunităţii armeneşti din Gherla au vizitat obiective culturale şi istorice din zonă şi au asistat la un spectacol interetnic, susţinut de artişti din Ungaria, Slovacia, Polonia, Bulgaria şi Armenia. Oaspeţii gherleni au fost salutaţi şi de viceprimarul sectorului XX a Budapestei, doamna Juhász Lajosné, care a considerat prezenţa lor ca o mare cinste şi onoare pentru administraţia locală de la Pesterzsébet, promiţând că anul viitor şi ei se vor deplasa în România.
Iată cum se extind relaţiile internaţionale ale municipiului Gherla, oraş ce întreţine legături de colaborare şi înfrăţire cu nu mai puţin de şapte localităţi din Europa. Primarul Gherlii are deschidere totală faţă de edilii localităţilor înfrăţite, apreciind eforturile depuse de comunităţile locale pe linia dezvoltării şi extinderii relaţiilor de prietenie.

Szekely Csaba