Mihai Stepan Cazazian

Armenii gherleni în pelerinaj la Dumbrăveni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

13975402_1189298451126566_3572458046637104022_o

În fiecare an, la 15 august are loc şi tradiţionalul pelerinaj de la Dumbrăveni. Este vorba despre hramul Bisericii Armeano-Catolice din localitate, când orăşelul de pe malul Târnavei cunoaşte o mare afluenţă de creştini, veniţi aici din toate părţile ţării. De la acest mare eveniment religios nu puteau lipsi nici reprezentanţii celei mai renumite comunităţi armeneşti din zona Transilvaniei, Gherla.

Vechiul Armenopolis şi-a trimis mesagerii şi în acest an, când 23 de armeni din oraşul de pe Someş s-au urcat în microbuz si au luat drumul localităţii sibiene.

Slujba de la Biserica Armeano-Catolică a început la ora 11 şi a fost săvârşită de preotul paroh al Catedralei Armeneşti din Gherla, Szakács Endre, care de peste 10 ani, în fiecare vară, onorează invitaţia comunităţii locale. El a fost însoţit de corul mixt al bisericii gherlene, condus de Molnár Anna. Armenii gherleni au susţinut cu această ocazie un adevărat concert de muzică sacră, incluzând în repertoriu şi câteva piese în limba armeană, spre bucuria şi satisfacţia sutelor creştini care au luat loc în impozantul lăcaş de cult din mijlocul oraşului.

Biserica Armeano-Catolică „Sf.Elisabeta” din Dumbrăveni a fost sfinţită în anul 1791 şi este amintirea bogăţiei şi gustului comunităţii armeneşti de odinioară, care datorită amplorii monumentale, arhitecturii şi mobilierului de calitate se numără printre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. Biserica are doar un singur turn, desi iniţial a avut două. In anul 1927, un vânt puternic a dus la căderea coifului turnului de nord-vest, care de atunci nu a mai fost reabilitat. Alături de biserică se află castelul Apaffi, în prezent Muzeul Armenilor Transilvăneni, un obiectiv istoric mult căutat în această perioadă estivală.

Pentru prima dată armenii sunt amintiţi la Dumbrăveni în anul 1671. Potrivit unui privilegiu dat de Mihai Apaffi I, ei au fost colonizaţi pentru prima oară la Dumbrăveni şi Gherla, şi de aici s-au răspândit în toate oraşele Transilvaniei.

Datele istorice au fost oferite de gazde, care şi în acest an au avut mulţi oaspeţi, în frunte cu Episcopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, care a rostit şi Cuvântul Domnului.

Au fost prezenţi la eveniment armeni din Gheorgheni, Frumoasa (Harghita), Cluj-Napoca, Tg. Mureş şi de pe alte meleaguri ale ţării.

Printre străini s-au aflat la începutul acestei săptămâni membrii Asociaţiei Culturale Armeano-Maghiare din Budapesta, conduşi de preşedintele dr. Issekutz Sarolta, ei participând cu regularitate şi la tradiţionala sărbătoare a armenilor gherleni, „Sfântul Grigore Luminătorul”. Cu toţii au fost salutaţi de primarul oraşului Dumbrăveni, Emil Dârloşan.

vezi galeria foto aici

13987673_1189298457793232_1208962748199421320_o

Cu ocazia marii sărbători a comunităţii armeneşti din Dumbrăveni, la biserica din piaţa centrală a avut loc şi un reuşit recital duduk, susţinut de Francesca Moldovan (vioară), Cosmin Rafael Bălean (duduk) şi Sorin Coţe (orgă), toti din Timişoara. La succesul concertului a contribuit şi regizorul Florin Kevorkian, cunoscut publicului gherlean prin reprezentaţia Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani cu piesa „Strunga dintre moarte şi viaţă”, desfăşurată la mijlocul lunii iunie.

La sfârşitul evenimentului, toţi oaspeţii s-au aşezat la masa comună desfăşurată în ambianţa plăcută a terasei „Baum” din localitate, o întâlnire prietenească a armenilor din toată ţara.

Szekely Csaba

gherlainfo