Armenii gherleni au sărbătorit împreună cu creştinii romano-catolici sfinţirea Bisericii Franciscane

La sfârşitul săptămînii trecute creştinii gherleni au avut parte de momente duhovniceşti, prilejuite de sfinţirea Bisericii Romano-Catolice de pe strada Bobâlna, una din cele mai vechi lăcaşuri de cult din localitate, alături de Biserica armenească „Solomon”. A fost o adevărată sărbătoare, onorată de sute de creştini din localitate, dar şi din alte oraşe. A fost prezent şi primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan.

Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, IPS dr. Kovács Gergely, care în cuvîntul său a menţionat că acest frumos lăcaş de cult total reînnoit este o punte între creştini şi Dumnezeu, iar gherlenii pot fi mândri că după mulţi ani, în sfârşit au o biserică deosebit de frumoasă, scoţând în evidenţă rolul şi meritul preotului paroh Küsmödi Attila în realizarea acestei lucrări monumentale. A mai vorbit secretarul de stat în Guvernul Ungariei, Soltész Miklós, domnia sa scoţând în evidenţă importanţa acestei adevărate bijuterii arhitectonice în viaţa spirituală a urbei, amintind totodată câteva obiective de cultură şi învăţământ din oraş care lărgesc această arie a patrimoniul cultural şi religios a localităţii de pe Someş, un vechi centru al catolicismului transilvan. În timpul slujbei a cântat corul bisericii condus de Molnár Árpád, la care s-au adăugat 8 membri ai corului studenţesc „Ecoul”din Cluj-Napoca dirijat de Molnár Botond. La sfîrşitul evenimentului preotul paroh Küsmödi Attila a mulţumit tuturor oaspeţilor şi invitaţilor pentru prezenţa lor la această mare sărbătoare creştinească, dar şi pentru respectarea regulilor de igienă sanitară în timpul slujbei. Iată, Gherla și cultul romano-catolic se pot mândri cu o clădire emblematică, biserica franciscană, reabilitată la cele mai înalte standarde. Lucrările au început în 2018 și au fost finalizate cu un an mai devreme decât era estimat.

Acum, clădirea este o adevărată bijuterie de arhitectură.În această vară a avut loc predarea tehnică a lucrării de către constructor, firma KÉSZ România, în calitate de antreprenor general al proiectului, după un proiect realizat de Moebius Engineering & Design. Atunci, la biserica de pe strada Bobâlna s-au adunat oaspeți și invitați pentru a marca finalizarea lucrărilor de construcție la proiectul „Reabilitarea bisericii și claustrului mănăstirii franciscanilor din Gherla în vederea introducerii în circuitul turistic cultural”. Parohia romano-catolică a accesat în acest sens fonduri europene în valoare de 19,5 de milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului a fost de 19,9 milioane lei. Finanțarea s-a făcut prin Programul Operaţional Regional REGIO 2014-2020. Clădirea bisericii nu a fost renovată de peste 100 (!)de de ani și s-a degradat până la o stare care punea în pericol enoriașii și trecătorii de pe stradă. Cele mai moderne metode au fost folosite acum pentru reabilitarea construcției. Aceasta beneficiază de un muzeu și o bibliotecă care vor fi deschise publicului. De asemenea, va fi scoasă la lumină o importantă arhivă. A fost renovată și cripta de la subsol, unde sunt morminte care datează din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea. În exterior, pe cele două turnuri funcționează acum ceasornice luminate pe toate laturile. De asemenea, s-au amplasat spoturi luminoase care pun și mai bine în valoare, pe timpul nopții, clădirea impunătoare de la șoseaua principală. Construcția bisericii a început în anul 1744 și a fost sfințită în 1758. Doi ani mai târziu a început construcția mănăstirii. Pe perioada lucrărilor, slujbele religioase de la biserica franciscană au fost oficiate la Catedrala armeano-catolică din centrul municipiului.
Aşadar, creştinii romano-catolici din Gherla după trei ani în care slujbele au avut loc în Catedrala armeano-catolică din centrul oraşului au revenit acasă. Duminică 10 octombrie în biserica franciscană a avut loc o nouă sărbătoare religioasă prilejuită de slujba de argint al preotului paroh Küsmödi Attila, eveniment la care au participat în număr mare şi armenii din localitate.
Szekely Csaba