Szekely Csaba

Armenii gherleni au sărbătorit împreună  cu creştinii romano-catolici sfinţirea  Bisericii Franciscane

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La sfârşitul săptămînii trecute creştinii gherleni au avut parte de momente duhovniceşti, prilejuite de  sfinţirea Bisericii Romano-Catolice de  pe strada  Bobâlna, una din cele mai vechi lăcaşuri de cult  din localitate, alături de Biserica armenească „Solomon”. A fost o adevărată  sărbătoare, onorată de sute de creştini din localitate, dar şi din alte oraşe. A fost prezent şi primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan.

Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, IPS dr. Kovács Gergely,  care în cuvîntul său a menţionat că acest frumos  lăcaş de cult total reînnoit este o punte între creştini şi Dumnezeu, iar gherlenii pot fi mândri că după mulţi ani, în sfârşit au o biserică deosebit de frumoasă, scoţând în evidenţă rolul şi meritul preotului paroh Küsmödi Attila în realizarea acestei lucrări monumentale. A mai vorbit secretarul de stat în Guvernul Ungariei, Soltész Miklós, domnia sa scoţând în   evidenţă importanţa acestei adevărate bijuterii  arhitectonice  în viaţa spirituală a urbei, amintind totodată câteva obiective de cultură şi învăţământ din oraş care lărgesc această arie a patrimoniul cultural şi religios a localităţii de pe Someş, un  vechi  centru al catolicismului transilvan. În timpul slujbei a cântat corul bisericii condus de Molnár Árpád, la care s-au adăugat 8 membri ai corului studenţesc „Ecoul”din Cluj-Napoca  dirijat de  Molnár Botond. La sfîrşitul evenimentului preotul paroh Küsmödi Attila a mulţumit tuturor oaspeţilor şi invitaţilor pentru prezenţa lor la această mare sărbătoare creştinească, dar şi pentru  respectarea regulilor de igienă sanitară în timpul slujbei.  Iată, Gherla și cultul romano-catolic se pot mândri cu o clădire emblematică, biserica franciscană, reabilitată la cele mai înalte standarde. Lucrările au început în 2018 și au fost finalizate cu un an mai devreme decât era estimat.

Acum, clădirea este o adevărată bijuterie de arhitectură.În această vară  a avut loc predarea tehnică a lucrării de către constructor, firma KÉSZ România, în calitate de antreprenor general al proiectului, după un proiect realizat de Moebius Engineering & Design. Atunci, la biserica de pe strada Bobâlna s-au adunat oaspeți și invitați pentru a marca finalizarea lucrărilor de construcție la proiectul „Reabilitarea bisericii și claustrului mănăstirii franciscanilor din Gherla în vederea introducerii în circuitul turistic cultural”. Parohia romano-catolică a accesat în acest sens fonduri europene în valoare de 19,5 de milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului a fost de 19,9 milioane lei.  Finanțarea s-a făcut prin  Programul Operaţional Regional REGIO 2014-2020. Clădirea bisericii nu a fost renovată de peste 100 (!)de de ani și s-a degradat până la o stare care punea în pericol enoriașii și trecătorii de pe stradă. Cele mai moderne metode au fost folosite acum pentru reabilitarea construcției. Aceasta beneficiază de un muzeu și o bibliotecă care vor fi deschise publicului. De asemenea, va fi scoasă la lumină o importantă arhivă. A fost renovată și cripta de la subsol, unde sunt morminte care datează din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea. În exterior, pe cele două turnuri funcționează acum ceasornice luminate pe toate laturile. De asemenea, s-au amplasat spoturi luminoase care pun și mai bine în valoare, pe timpul nopții, clădirea impunătoare de la șoseaua principală. Construcția bisericii a început în anul 1744 și a fost sfințită în 1758. Doi ani mai târziu a început construcția mănăstirii. Pe perioada lucrărilor, slujbele religioase de la biserica franciscană  au fost oficiate  la Catedrala armeano-catolică din  centrul municipiului.

                    Aşadar, creştinii romano-catolici din Gherla după trei ani în care slujbele au avut loc în Catedrala armeano-catolică din  centrul oraşului au revenit acasă. Duminică 10 octombrie în biserica franciscană a avut loc o nouă sărbătoare religioasă prilejuită de slujba de argint al preotului paroh Küsmödi Attila, eveniment la care au participat în număr mare şi armenii din localitate.

Szekely Csaba