Szekely Csaba

CREDINȚĂ / Armenii gherleni au onorat Hramul Bisericii Armeano-Catolice din Gheorgheni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Una din cele mai cunoscute comunităţi  armeneşti din judeţul Harghita este cea din oraşul Gheorgheni. Acolo se sărbătoreşte în fiecare an la 8 septembrie Hramul  Bisericii Armeano-Catolice, eveniment la care participă de fiecare dată şi reprezentanţii comunităţii armeneşti din municipiul Gherla.  Armenii gherleni nu au lipsit nici de la sărbătoarea din weekendul trecut, unde au mai fost prezenţi şi oaspeţi din Miercurea Ciuc, Frumoasa, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, dar şi din Republica Armenia. 

Din soborul de preoţi care a slujit cu aceasă ocazie s-a aflat şi preotul paroh a Catedralei Armeneşti  din Gherla, Mgsr. Szakács Endre, care a rostit şi Cuvântul  Domnului. În cadrul slujbei a cântat corul bisericii   armeano-catolice din localitate, dar au fost de faţă şi câţiva membri ai cunoscutului  cor armean din Gherla condus de Molnár Anna. Cu prilejul hramului frumosului lăcaş de cult din Harghita   timp de trei zile la Gheorgheni  au fost organizate  diferite manifestări culturale şi religioase, concerte, expoziţii şi  lansări de carte, la care au participat   oaspeţii   din ţară şi din străinătate.   

Armenii s-au stabilit în număr mare la Gheorgheni  în anul 1672. În anul 1733  au construit   această biserică  cu elemente  baroce. A fost renovată în  1893, când  au fost realizate şi frescele neobaroce  împreună cu  alte  ornamente interioare. Este un lăcaş de cult declarat monument istoric.  Are o orgă   pneumatică construită  în  anul 1901 la Budapesta de fraţii Rieger.     Preotul paroh a bisericii este pr. Gál  Hunor.     

Szekely  Csaba