Mihai Stepan Cazazian

Armenii din Ucraina nu vor să se implice în conflictul intern

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

arton97694-480x320

Serghei Nigoyan născut la 500 km est de Kiev a fost prima persoană ucisă în urma protestelor din capitala Ucrainei. Foto Jacob Balzani Loov via Transterra Media

Serghei Nigoyan un tînăr armean în vîrstă de 20 de ani, născut în Ucraina a fost primul militant ucis în Euromaidan. Moartea sa a  creat o provocare pentru liderii comunității armene din Ucraina care consideră că dincolo de revoluția în desfășurare ei doresc să fie percepuți ca fiind loiali și neutri.

Într-o declarație lansată luna trecută, Uniunea Armenilor din Ucraina ( UAU ) , principala organizație civică ce reprezintă diaspora armeană din țară, a evitat să fie de partea cuiva și a menționat, în schimb, că sprijină menținerea ordinii constituționale .

Tacit, liderii grupului preferă ca armenii să rămână în afara luptei dintre suporterii Euromaidan-ului și cei  loiali președintelui demis Viktor Ianukovici.

După moartea lui Nigoyan, Uniunea Armenilor din Ucraina a cerut ” tuturor cetățenilor să nu fie influențati de provocări și să se abțină de la orice acțiune ilegală. ” Ulterior, după  o adunare a tinerilor armeni, la începutul lunii februarie, Uniunea a precizat că ” fiecare armean are dreptul de a-și exprima o poziție civică, dar să nu încalce constituția țării. “

Prudența afișată de conducerea armenilor este de înțeles, având în vedere că aproape jumătate din cei aproximativ 100.000 de armeni din Ucraina de astăzi au sosit în țară după 1989.  Unii, inclusiv părinții lui Serghei Nigoyan, au fugit în urma pogromurilor antiarmenești din Azerbaidjan iar alții în urma războiului din Karabagh de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. După ce au fost implicați în acele conflicte, armenii nu doresc să fie prinși într-altul.

vilen_shatvoryan_3De-a lungul ultimelor două decenii, armenii au muncit din greu pentru a găsi un loc în societatea ucraineană. Acești imigranți, veniți relative recent, tind să se stabilească în zonele rusofone din estul Ucrainei și își câștigă existența în principal în agricultură. Unii au prosperat după cum declară Președintele UAU, Vilen Krikor Shatvoryan (vezi foto) care este, de asemenea, membru al Parlamentului ucrainean. Shatvoryan este afiliat la Partidul Regiunilor, o forță politică care a sprijinit pe Ianukovici.

 

http://eurasianet.org