Mihai Stepan Cazazian

ARMENII DIN ROMANIA SI RUGBYUL In Memoria lui Vahram-Victor Vartughian (1934-2012)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Pe data de 21 mai 2012, la Los Angeles, departe de locul unde s-a nascut, s-a stins din viata, Vahram Vartughian, cel care a fost exemplul si inspitatia multor tinerii Armeni din Romania, care au jucat si practicat sportul cu balonul oval – Rugbyul.

Vahram Vartughian s-a nascut in anul1934 in Bucuresti, intr-o famile de meseriasi armeni din cartierul Obor, cartier armenesc, unde s-au nascut si format multi dintre tinerii generatiei sale.

Urmeaza cursurile elementre  la Scoala Armeana  din Bucuresti si intra in randurile Clubului Sportiv Armean – EFA, ajungand sa fie titular a echipei intaia de basket, alaturi de fratii Kirmizian, Antranig Salgian si altii.

Tot in cadrul Clubului EFA, Vahram Vartughian a facut parte din echipa de tenis de masa, echipa cunoscuta ca una din cele mai puternice echipe din Bucuresti. Aici tanarul Vartughian castiga la unul din Turneele Capitalei, titlul de campion la categoria Juniori.

Structura fizica robusta si inclinatia catre sport au facut ca Vahram sa se inscrie, in anii studentiei la Facultatea de Mine din Bucuresti,  sportului cu balonul oval, facand parte din echipa intaia a Clubului ”Ştiinta Bucuresti”.

Transferat la clubul “Progresul”, atinge apogeul carirei sportive, fiind selctionat in lotul de rugby  de tineret al Romaniei. Cu toate acestea, originea “ne sanatoasa” a familiei si plecarile armenilor dintaraii impiedica participarea la turneele din strainatate, cum ar fi acela din Franta.

In anii 1960, odata cu inceperea exodului Armenilor dinRomania, Vahram impreuna cu familia pleaca in Liban, iar de acolo inAmerica, stabilindu-se in orasulLos Angeles. Acolo, se casatoreste cu Jesmina si conduc impreuna o reusita afacere de cosmetice, iar din casatoria lor se naste fiica lor Nadia.

Vahram a fost intotdeauna un bun armean, patriot si binefacator, atat pentruArmenia cat si pentru organizatile armene din Los Angeles  cum ar fi  Chamlian  Armenian  School. In anul 2001 Vahram Vartughian viziteaza  Armenia  si merge in Karabagh pentru a stange personal mana soldatilor care apara garnitele tarii. Vizita l-a impresionat profund si l-a determinat să asterne pe hartie cele vazute,  in volumul “YES DESA” (Eu Am Vazut).

 

Urmand exemplul lui Vahram, multi dintre tinerii romanahay au invatat si au jucat rugby, unii dintre ei chiar de performanta.

Dam mai jos lista tinerilor Armeni care au jucat rugby, mentionand alaturi de nume clubul si pozitia detinuta.

 

Vahram Vartughian                “Pogresul”, linia a treia

Vagharshag  Nalbandian        ”Armata”, pilier

Ara Baltazar                            ”Armata”, pilier

Krikor Krikorian                       “Armata”, taloneor, lotul national de juniori

Cricor Dolmaian                     “Armata”, pilier

Jirair Dersarkisian                   “Armata”, aripa/centru, lotul national de junior

Aramais Simion                       “Armata”, aripa, lotul national de juniori

Edy Garabedian                      “Armata”, uvertura

Merujan Hodighian                 “Armata”, linia a treia

Mircea Mergeanian               “Armata”, linia a treiea

Garo Mergeanian                   “Armata”, uvertura

Bebe Ciorlian                          “Armata”, inia a treia

Aceasta lista ar fi incompleta daca nu l-am mentiona pe Hacik Garabet, presedintele filialei Constanta a UAR care a jucat rugby la “Farul Constanta” si care ulterior a devenit presedintele clubului sportiv.

Krikor Krikorian

New York