Mihai Stepan Cazazian

Armenii din România – Interviu cu Varujan Vosganian, liderul comunităţii armene din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Lider de peste douăzeci de ani al comunităţii armene din România, scriitor şi politician, Varujan Vosganian, s-a născut în 1958 la Craiova şi este o personalitate remarcabilă a diasporei armene. Domnul Vosganian a raspuns la cateva intrebări adresate de Krikor Amirzayan pentru  revista « Nouvelles d’Arménie Magazine »  

 « Nouvelles d’Arménie Magazine » :  Sunteţi cel mai cunoscut si mai activ reprezentant al comunităţii armene din România. Sunteţi, de asemenea şi unul dintre liderii acesteia.

Varujan Vosganian: În anul 1990 am fost ales preşedinte al Uniunii Armenilor din România, principala asociaţie a armenilor din ţară. Şi de aproape douăzeci de ani mă aflu la conducerea ei, în paralel cu activităţile mele politice de deputat şi senator al Partidului Naţional Liberal, precum şi de ministru. În prezent, sunt senator.

«   Nouvelles d’Arménie Magazine  »:  Care este numărul armenilor din România?

Varujan Vosganian: Comunitatea armeană din România nu este foarte mare, are în jur de 6000 de membrii, însă este o comunitate dinamică care beneficiează de resurse din partea statului român, resurse care sunt folosite pentru finanţarea şcolilor, a ziarelor … şi chiar a salariilor personalului Bisericii Armene.

«   Nouvelles d’Arménie Magazine  »: Cum sunt armenii văzuţi de români?

Varujan Vosganian: În România, atunci când spui ca eşti armean, eşti bine văzut pentru că românii ne iubesc şi ne apreciează foarte mult. Şi chiar dacă România nu a recunoscut oficial genocidul, deoarece se află în parteneriat cu Turcia în Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră, Bucurestiul rămâne foarte aproapiat de Erevan şi de armeni.

«  Nouvelles d’Arménie Magazine  »: În 2006, când eraţi ministru al Economiei şi Comerţului în cadrul guvernului Tăriceanu , un economist renumit şi autorul a numeroase cărţi, aţi fost propus pentru postul de comisar european. De ce nu a fost acceptată candidatura dvs.?

Varujan Vosganian: Posibilitatea ca eu să ocup postul de comisar european a îngrijorat foarte tare Turcia care a  întreprins o campanie puternică de defăimare pentru a opri candidatura mea. Ea se temea că, prin prezenţa mea acolo, genocidul armean va reveni în  dezbaterile Uniunii Europene.

Interviu realizat de Krikor Amirzayan

Pentru Armenews.com

traducere de Silvia Terzian